Scope Ratings

Ekonomski rast: Italijanska demografija najgora u Evropi

Italijanska demografija najgora je u Evropi u smislu potencijala ekonomskog rasta između 2023. i 2040. godine, saopćio je u srijedu Scope Ratings, s brzim starenjem stanovništva koje predstavlja prijetnju za opterećene javne finansije zemlje.

Prošle godine broj novorođenih u Italiji pao je petnaestu godinu zaredom i dosegao je novi rekordno nizak broj od 379.000, što je najmanji broj od ujedinjenja zemlje 1861. godine, pokazuju službeni podaci.

"Radno sposobno stanovništvo Italije zabilježit će pad od od skoro 19 posto između 2023. i 2040. najveće smanjenje u Evropi – nadmašujući očekivana smanjenja u Njemačkoj, Španiji (obje po 14 posto) i Francuskoj (dva posto)", piše agencija sa sjedištem u Njemačkoj u izvještaju.

Smanjenje radne snage u trećoj po veličini ekonomiji eurozone naglašava rastući značaj reformi tržišta rada za dugoročne ekonomske izglede Italije - dodaje se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid prije službene objave.

Stopa zaposlenosti u zemlji već je najniža u 27-članoj Europskoj uniji. Prošle godine 66,3 posto Talijana u dobi od 20 do 64 godine imalo je posao, u usporedbi s prosjekom EU od 75,3 posto, prema podacima Eurostata.

Situacija je posebno kritična za žene, koje se bore da spoje majčinstvo i posao.

Banka Italije saopćila je da je uključivanje više žena u radnu snagu imperativ za podržavanje dugoročnog ekonomskog rasta i da se golemi dug zemlje od skoro tri biliona eura čini održivum.

Italijanska ekonomija jedna je od najsporijih u eurozoni od uvođenja jedinstvene valute 1999.

Snažan oporavak od pandemije Covid-19 podstaknut je skupim državnim podsticajima za poboljšanje domova koji štede energiju i već jenjava.

Nacionalni zavod za statistiku ISTAT smanjio je prošlog mjeseca stopu rasta za 2023. na 0,7 posto s 0,9 posto, a ministar ekonomije Giancarlo Giorgetti rekao je parlamentu u utorak da je ovogodišnji cilj od jedan posto možda nedostižan.

To je ponovilo komentare koje su dan ranije dali Banka Italije i rimski parlamentarni nadzornik budžeta.

Uprkos tome, Scope Ratings naveo je u svom izvještaju da još vidi rast Italije od oko jedan posto ove i sljedeće godine, u skladu s vladinim srednjoročnim strukturnim budžetskim planom koji je trenutno pred parlamentom.

Tokom narednih nekoliko sedmica plan, koji postavlja ekonomske i javne finansijske ciljeve Rima do 2029., suočit će se s pažnjom rejting agencija S&P Global, DBRS, Fitch, Moody's i Scope, prenosi Reuters.