najnoviji podaci

Spasioci i dalje tragaju za nestalim, nekim mjestima se ne može prići, dok druga nemaju struje. Evakuirano 411 osoba

Potraga za nestalim osobama u poplavama i odronima nastavljena je i danas na području Buturović-Polja i ostalih mjesta u slivu rijeke Neretvice, saopćio je jutros Operativni centar civilne zaštite HNK.

Sva teška mehanizacija trenutno je usmjerena na čišćenje lokalnih cesta. Probijaju nanose na cestama, a istodobno traju popravci na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži.

Redovno se vrši distribucija lijekova, hrane, odjeće, higijene i svih drugih neophodnih potrepština ugroženom stanovništvu.

Nakon naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite, naredbe Kantonalnog štaba Civilne zaštite HNK i u skladu s naredbom Gradskog stožera civilne zaštite Grada Konjica do 3.43 sata s područja grada Konjica pogođenih prirodnom nesrećom evakuirano je 330 osoba.

Ukupno je do sada evakuirano 411 osoba.

I danas su od ranih jutarnjih sati specijalistički spasilački timovi nastavili potragu za stradalima na području Jablanice. Nastavljeno je probijanje nanosa na putevima kao i popravke na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

Tokom noći ugroženo stanovništvo evakuirano je u sportsku dvoranu (9 osoba), privatni objekt Grabovac (24 osobe), starački dom (dvije nepokretne osobe), dok je ostalo stanovništvo smješteno kod rodbine prijatelja i poznanika.

Putne komunikacije na području općine Jablanica s pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu kao i sa susjednim općinama, radi se na čišćenju puteva.

Snabdijevanje električnom energijom pojedinih područja općine još je u prekidu. Radi se na otklanjanju kvarova sa sadijevanjem vodom. Mobilna i fiksna telefonija je na pojedinim mjestima u prekidu.

Službe nadležne za cestovni saobraćaj i dalje rade na području Drežnice, gdje su cestovni pravci pročišćeni osim na dijelu ceste prema Divoj Grabovici. Snabdijevanje električnom energijom i telefonskim vezama je uredno. Voda i dalje nije za konzumaciju.