stvara ovisnost

Podnesena tužba protiv TikToka u 13 država: Šteti mentalnom zdravlju djece

U 13 američkih država i glavnom gradu Washingtonu podnesena je tužba protiv platforme TikTok, uz obrazloženje da je aplikacija dizajnirana da stvara ovisnost kod djece i šteti njihovom mentalnom zdravlju, javlja Anadolu.

Dok se proces zabrane TikToka, jednog od najkontroverznijih pitanja u posljednje vrijeme u SAD-u, nastavlja, kineska platforma društvenih medija ovoga puta se suočava sa tužbama u 13 država i glavnom gradu.

Predvođeni njujorškim državnim tužiocem Letitiom James i državnim tužiocem Kalifornije Robom Bontom, državni tužioci 13 država i glavnog grada podnijeli su tužbu protiv TikToka na osnovu toga da je namjerno koristio softver koji stvara ovisnost kako bi omogućio djeci da koriste aplikaciju što je duže moguće i naštetila njihovom mentalnom zdravlju.

Državni tužilac New Yorka James je u svojoj izjavi rekao:

"Iako TikTok tvrdi da je bezbjedan, mladi ljudi u zemlji gube živote dok pokušavaju pratiti trendove u aplikaciji."

Navodeći da se TikTok fokusira na maksimiziranje vremena koje mladi korisnici provode na platformi, James je napomenuo da je kompanija povećala svoj prihod zahvaljujući oglasima specifičnim za korisnike.

Bont je također naglasio da je TikTok dizajniran da stvara ovisnost kako bi povećao svoj profit i rekao:

"TikTok namjerno cilja na djecu jer znaju da djeca još nemaju sposobnost da donose zdrave odluke o sadržajima koji izazivaju ovisnost."