kolektivni ugovor

Štrajk upozorenja u srednjim školama ZHK. Traže povećanje plaća

Štrajk upozorenja u srednjim školama na području Zapadnohercegovačkog kantona održan je jutros.

Prosvjetni radnici održali su štrajk u vrijeme trećeg sata prve smjene, a tako će biti i u drugoj smjeni, izjavila je za Fenu predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK Jasminka Petric.

"Nadamo se da će ovi koraci probuditi Vladu i da će Vlada poduzeti nešto kako ne bi otišli u smjeru koji ne bi bio prihvatljiv nijednoj strani", poručila je Petric.

Ponovila je kako sindikalisti traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plaća.

"Vlada nam je u prethodnim pregovorima ponudila, kao i svim budžetskim korisnicima, 7 posto povećanja sada i 7 posto sljedeće godine. Bila je, čak, i opcija da se ide s kolektivnim ugovorom na tri godine pa da svake godine ide povećanje od 7 posto. Mi smo te ponude odbili iz razloga što smatramo da to nije dovoljno s obzirom da su plaće u srednjim školama sramotno niske", istaknula je Petric.

Nezavisni sindikat nema konkretan prijedlog povećanja plaća, ali očekuju od Vlade ponudu koja bi, po njezinim riječima, bila pomak u pregovorima.

Podsjetila je da nakon održane prosvjedne šetnje djelatnika srednjih škola i prvog štrajka upozorenja, iz Vlade nisu dobili nikakvu reakciju niti je Vlada pokazala interes za rješavanje gorućih problema.

"Ovakvim aktivnostima nastojimo pokazati učenicima, roditeljima i cjelokupnoj javnosti kako činimo sve ne bismo li spriječili generalni štrajk. Na to redovito upozoravamo i Vladu, ali čini se kako pojedini ili nisu svjesni težine štrajka, ili nisu zainteresirani. Ovakav izostanak odgovornosti doživljavamo kao daljnje omalovažavanje svega što predstavlja naš učiteljski poziv", poručili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK.