LIMP BIZKIT

Američki rokeri tuže Universal Music zbog 200 miliona dolara koje duguju bendu

Limp Bizkit i frontmen Fred Durst podigli su tužbu protiv Universal Musica optužujući ih da bendu duguju više od 200 miliona dolara. O razlozima tužbe oglasio se njihov advokat koji je rekao da je Universal Music, zbog svojeg “lažnog sistema” nepravedno zadržavao tantijeme Limp Bizkita, ali i “vjerojatno stotine drugih umjetnika”.

Advokat je također izjavio da je Durst još u augustu govorio kako Limp Bizkit nije primio naknadu od Universal Musica, uprkos ogromnom uspjehu benda na prijelazu stoljeća. U tužbi se navodi da su svi albumi benda prodani u milionskim primjercima i da Limp Bizkit i dalje ima “milione korisnika mjesečno na Spotifyu”.

Osim toga, oni su napisali: “Uprkos uspješnom povratku benda, Limp Bizkit još uvijek nije dobio ni jedan cent od UMG-a, što je navelo nekoga da se zapita, kako je to uopće moguće”. Kako dalje pišu, Universal Music Group je “napravio propust time što nije izdao izjave o tantijemama, posebno od 1997. do 2004. – na vrhuncu slave benda i tokom razdoblja u kojem su ostvarili rekordnu prodaju. Universal Music namjerno je skrivao pravi iznos prodaje, a time i tantijeme koje duguje Limp Bizkitu kako bi zadržao tu dobit za sebe”.

U zaključku izjave advokata stoji: “UMG-ovo stvaranje takvog sistema, dok se oni ističe kao firma koja se ponosi ulaganjem u svoje umjetnike i njihovu zaštitu, čini otkrivanje sheme UMG-a još strašnijim i uznemiravajućim”.

Osim ugovorene naknade, tužba traži poništenje ugovora benda s izdavačkom kućom, povrat autorskih prava na njihove snimke i odštetu zbog kršenja autorskih prava.