burno u sudnici

Haotično u Sudu BiH, prekinuto ročište: Sutkinja prijetila Dodiku izbacivanjem iz sudnice, njegovi advokati tražili njeno izuzeće

U Sudu BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića kojima se sudi zbog neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH.

Danas su trebali biti izvedeni dokazi odbrane drugooptuženog Lukića, a trebalo je i Tužilaštvo BiH izvesti dokaze replike.

Međutim bilo je prilično haotično pa je suđenje prekinuto.

Na početku je sutkinja Sena Uzunović konstatirala je da je Sud odbio prigovor advokata drugooptuženog Miljkana Pucara da Tužilaštvo izvede brojne dokaze koji se, prije svega, odnose na dopise Tužilaštva upućene OHR-u kao i odgovore OHR-a na dopise Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je kao dokaz priložilo i ispis Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, skinut sa stranice UN-a na engleskom jeziku, a uz njega su priloženi i prijevod na BHS jezike i druga dokumentaciju koju je relevantnom za ovaj dokaz smatralo Tužilaštvo.

Odbrana Lukića usprotivila se da se išta od ovog uvaži kao dokaz, jer smatraju da je Tužilaštvo trebalo uložiti sve te dokaze, prvenstveno Anex 10 ranije, te je Lukićeva odbrana ocijenila da na ovaj način i kroz ove dokaze, Tužilaštvo BiH vodi novu istragu

Zanimljivo je da je sutkinja Uzunović rekla da odbrana Dodika u ostavljenom roku, odnosno do jučer, nije poslala svoje očitovanje na prijedlog dokaza Tužilaštva.

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić je kazao da oni nisu dobili nikakav rok za izjašnjenje i da su pripremili primjedbe pa su zatražili da se o tome danas izjasne.

"Ja nisam dobio nikakav podnesak da se izjasnim. Van pameti je da se ne bi izjasnio", rekao je Bubić.

Sutkinja je kazala da sve što je dostavljeno odbranu drugooptuženog dostavljeno i odbrani prvooptuženog odnosno Bubiću.

Sutkinja Uzunović je istakla da njoj saradnici dostave svu dokumentaciju pred ročište, ali da će ona ipak napraviti pauzu i još jednom provjeriti Bubićeve navode.

U sudnicu se nakon pauze sutkinja Uzunović vratila još ozbiljnija nego inače i odmah se obratila advokatu Bubiću kazavši mu:

"Branioče, zaprimili ste sve dokaze i dopis u kojem vam je ostavljen rok, da se do jučer do 12 sati, izjasnite o dokazima Tužilaštva BiH.

Nemojte nikada više da tvrdite nešto pred ovim Sudom što nije tačno. Ne možete uzimati sebi prava koja vam ne pripadaju".

Potom je sutkinja od saradnice zatražila da na grafoskopu sudnice pokaže faksimile dokumenata na kojima stoji otisak sličan pečatu na kojem su sadržani svi podaci o tome da je na broj faxa advokata Gorana Bubića otišao zahtjev za izjašnjenje o dokazima Tužilaštva BiH.

Advokat Bubić je nastavio tvrditi da to nije dobio. Ona je rekla da nema rasprave sa Sudom i da dostavi pismeno što ima, te ga pitala da li želi da ga opomene.

Dodik je dobacio da ga opomene i zatražio riječ na šta je sutkinaj rekla da ne može, ali je on nastavio dobacivati. Sutkinja Uzunović je tražila da mu isključe mikrofon jer se raspravlja sa Sudom. Onda mu je poručila:

"Nemojte se raspravljati sa Sudom ako nastavite morat ću narediti vaše udaljenje iz sudnice, a onda morate znati da su posljedice toga da ne možete napustiti Sud dok vas ne pozovem ponovo. Konsultujete se sa vašim pravnim zastupnicima šta to znači".

Dodik je ponovo dobacio nešto, a nakon opomena Goran Bubić je rekao da ulaže prigovor i traži izuzeće sutkinje Uzunović.

Ona ga je pitala na osnovu kojeg člana zakona i po kojem osnovu, no on nije znao navesti na osnovu kojeg člana ali je rekao da traži izuzeće zbog povrede prava na odbranu i da je pokazala 'neočekivanu pristrasnost'.

Ponovo ga je pitala za osnov, on je rekao zbog sumnje u pristrasnost. Sutkinja je rekla da je to mogao uputiti do početka pretresa, međutim Bubić je dodao da se određenim okolnostima može tražiti i tokom ročišta.

Potom je sutkinja Uzunović ponovo dala kraću pauzu. Nakon nje je pročitala zakonsku odredbu kojom se sudu omogućava da kazni sa do 5.000 KM sve one učesnike u postupku koji vrijeđaju Sud BiH.

Prije toga je pročitala nekoliko navoda iz ranijih obraćanja Gorana Bubića koja se odnose na visokog predstavnika i na Sud BiH, a koji su protumačeni kao uvredljivi.

Onda je rekla da će se osvrnuti na zahtjev za njenim izuzećem te je rekla da prekida ročište zato što je Bubić naveo da se u zahtjevu za izuzeće radi o novim okolnostima.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci oni su već zatražili izuzeće sutkinje Uzunović zbog pristrasnosti i tada je nadležno sudsko vijeće odbilo takav zahtjev. Iako se o istom zahtjevu ne može razmatrati dva puta, Bubić je ipak insistirao na tome navodeći da je riječ o posebnim okolnostima.

Suđenje će biti nastavljeno 16. oktobra. Do tada bi vijeće trebalo odlučiti o novom zahtjevu za izuzeće sutkinje Uzunović.

"A, ko će se taj dan pojaviti u sudnici, ja ili neko drugi, vidjet ćemo", zaključila je Uzunović.