masakri nisu prestali

Palestinski ambasador u Ankari: Izrael pokušava uništiti dvodržavno rješenje

Palestinski ambasador u Ankari Faed Mustafa optužio je Izrael da pokušava uništiti dvodržavno rješenje.

"Dok cijeli svijet priča o dvodržavnom rješenju, Izrael sam pokušava da ga uništi, ubije i iskorijeni", rekao je Faed Mustafa na otvaranju konferencije "Jedna godina nakon izraelskog genocida u Gazi i njegovih regionalnih efekata" koju je organizovala Fondacija za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA).

Mustafa je naglasio da masakri i zločini inicirani izraelskim napadima nisu prestali i nastavljaju se širiti po Bliskom istoku.

Mustafa je potvrdio da Palestina neće odustati od cilja uspostavljanja slobodne i nezavisne države, ističući da mnoge zemlje i njihovi narodi podržavaju Palestinu i da se percepcije mijenjaju.

Također je govorio o izraelskim napadima na Liban i povećanju tenzija između Tel Aviva i Irana. Upozorio je da će, ako Izrael ne bude zaustavljen, posljedice biti još veće i da je Izrael glavni izvor napetosti u regionu.

Mustafa je istakao da značajna i stalna logistička, politička i vojna podrška koju SAD pruža Izraelu jača administraciju u Tel Avivu.

"Čovječanstvo se nalazi pred novim testom. Stabilnost i sigurnost se mogu postići samo kada se priznaju prava palestinskog naroda i uspostavi slobodna i nezavisna palestinska država", istakao je Mustafa.

Izrazio je zahvalnost za podršku turskog naroda i institucija Palestincima.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 42.000 ljudi, većina žena i djece, a više od 97.700 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.