udarac za rusiju

Zelenskij: Ulazak Ukrajine u NATO predstavljao bi korak prema miru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu u Dubrovniku da bi pozivnica Ukrajini za članstvo u NATO-u predstavljala korak prema miru jer bi Rusija time pretrpjela geopolitički poraz. 

"Ima li Ukrajina svoje mjesto u NATO-u? Ako ima, (Vladimir) Putin će izgubiti geopolitičku bitku. Rusija će morati prihvatiti da Evropa ima granice, da postoje nezavisne države koje imaju pravo izabrati svoju budućnost", rekao je Zelenskij na početku samita Ukrajina - Jugoistočna Europa koji je organizirao zajedno s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Na sastanku na vrhu u Dubrovniku okupili su se visoki zvaničnici zemalja regije kako bi dali podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije koja traje već više od dvije i pol godine.

Zelenskij je u uvodnom obraćanju okupljenim čelnicima ocijenio da najbrži put prema miru vodi preko ukrajinskog članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

"Vaše države i narodi su baš kao i mi zainteresirani za taj ishod ... i zato poziv Ukrajini da uđe u NATO, i buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, predstavljaju stvaran korak prema miru. Bez geopolitičke sigurnosti pravedan mir je nemoguće postići", rekao je on.

Naglasio je da do kraja godine postoje stvarni izgledi za približavanje miru.

"U oktobru, novembru i decembru imamo stvarnu šansu da pokrenemo stvari prema miru i trajnoj stabilnosti. Situacija na bojištu nam daje tu priliku. Moramo donijeti hrabre odluke. Računamo na vodstvo predsjednika Joea Bidena, računamo na snažne i mudre korake Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, kako bismo donijeli sigurnost i mir u Evropu.

I računamo na svakoga od vas. Zajedno možemo postići sve što je potrebno", smatra Zelenskij.