blokiran dom naroda

Konaković kritizirao Kemala Ademovića: To je bila greška

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković dotakao se blokade rada u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Naime, delegati iz Kluba Bošnjaka nisu pristali doći na sjednicu koja je jučer trebala biti održana. Razlog je Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a kojeg je predložio SDS-ov Želimir Nešković, prenosi N1.

Prema tom prijedlogu želi se izmijeniti stavka da u Ustavnom sudu budu strane sudije. Konaković smatra da s tom blokadom ne treba nastaviti te da treba mudrije postupiti.

“Potpuno pogrešnom smatram blokadu Doma naroda i to svih delegata iz Kluba Bošnjaka među kojima je i Kemal Ademović iz Naroda i pravde.

Da nije bilo blokade imali smo onda dva naredna koraka – da vidimo da li bi taj HDZ zaista podržao jedan takav nakaradan ustavni prijedlog.

Mislim da bi on pao već na samom Domu naroda i to su bila moja očekivanja. Drugi korak je da na taj način ismijemo tog predlagača i to bi bilo politički mudro, te ne bi dalo Dodiku alibi za neko buduće blokiranje, jer Dodik želi da blokira Dom naroda nakon što je čovjek iz PDP-a preuzeo mandat koji mu je CIK dodijelio.

Mislim da bismo onda vidjeli i pravo lice HDZ-a kada bi ta stranka glasala za takav neustavan zakon”, rekao je lider NiP-a te dodao da se ovakvim potezima ne bi kockali.