napredna tehnologija

U Velikoj Kladuši predstavljen CGM sistem za kontrolu dijabetesa

 U prostorijama Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Velikoj Kladuši održan sastanak posvećen važnim pitanjima vezanim za dijabetes.

Tokom ovog događaja, predstavljena je nova, napredna tehnologija u kontroli i mjerenju šećera u krvi – CGM (kontinuirani glukozni monitoring) sistem, koji omogućava oboljelima bolju kontrolu dijabetesa. 

Također, razgovaralo se o načinima kako održati šećer pod kontrolom te spriječiti komplikacije koje prate ovu bolest.

Jedna od govornica na sastanku bila je Rubija Kulenović, predsjednica Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa Unsko-sanskog kantona (USK).

Kulenović je istaknula da je Udruženje postiglo značajan uspjeh u osiguravanju pokrivanja troškova za nabavku određenih medicinskih aparata od strane kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

!Unsko-sanski kanton pokriva troškove nabavke CGM sistema za sve trudnice, odnosno za sve oboljele od dijabetesa tipa 1, bez obzira na starosnu dob. Tako više nema ograničenja sa 18 ili 26 godina",- rekla je Kulenović.

Kulenović je dalje naglasila da kanton također refundira troškove za osobe s neonatalnim dijabetesom, gestacijskim dijabetesom kod trudnica, te latentnim autoimunim dijabetesom kod odraslih (LADA).

"Imamo jednu djevojčicu iz Velike Kladuše koja je rođena s dijabetesom, a kojoj je od velike pomoći ovaj sistem, dodala je ona.

Osim toga, Udruženje se zalaže za mogućnost izbora najboljih aparata bez ograničenja.

"Pokazalo se da su neka pomagala, zbog niske cijene, neadekvatna i na kraju se ne koriste. Mi želimo osigurati najbolju tehnologiju za našu djecu kako bi uz dobro regulisani dijabetes mogli postati zdravi i odgovorni članovi društva", naglasila je Kulenović.

Sastanak je okupio veliki broj prisutnih, među kojima su bili oboljeli od dijabetesa, članovi njihovih porodica, te medicinski stručnjaci, a svi su se složili oko važnosti bolje edukacije i dostupnosti moderne tehnologije u liječenju ove bolesti.