heroj odbrane bih

U Sarajevu obilježena 29. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića

U Sarajevu je danas obilježena 29. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića, heroja odbrane Bosne i Hercegovine i komandanta 1. Drinske udarne brigade.

U haremu Ali-pašine džamije okupile su se brojne delegacije, te članovi porodice i prijatelji.

Zaim Imamović, rođen 22. aprila 1961. godine, bio je ključna figura u odbrani Goražda, posebno tokom presudne bitke 1992. godine.

Osnovao je Prvu drinsku udarnu brigadu i vodio je s velikim herojstvom do svoje pogibije 9. oktobra 1995. godine na Rogojskoj gredi. Posthumno je odlikovan značkom “Zlatni ljiljan” za svoj izvanredni doprinos.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Nedžad Lokmić naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja na naše heroje.

Zaim Imamović predstavlja simbol istinskog patriote koji se borio za slobodu, ne čekajući trenutak da uživa u rezultatu svoje borbe.

Njegova hrabrost, znanje i sposobnost organizovanja naroda ostavili su neizbrisiv trag u historiji naše domovine, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.