sarajevo

Danas hitna sjednica Doma naroda PS BiH. Na dnevnom redu dvije tačke

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas, a na redu su dvije tačke koje se odnose na izbor članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

Delegat Marina Pendeš zatražila je da po hitnom postupku bude razmotren Prijedlog dopuna Poslovnika Doma naroda, kojim se ovom domu omogućava da provede postupak izbora sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za izbor sedam članova ove komisije koji je utvrdila Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

Delegati bi trebalo da razmotre i Strateški plan ruralnog razvoja BiH za period od 2023. do 2027, okvirni dokument koji je sačinilo Ministarstvo vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ovim dokumentom utvrđuju se strateški ciljevi postepenog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i privlačenja investicija.

Vizija strateškog razvoja poljoprivrede u petogodišnjem periodu je unaprijeđen, konkurentan i klimatski otporan poljoprivredno-prehrambeni sektor s većom produktivnošću i boljom tržišnom orijentacijom, koju prati veća digitalizacija i inovacije, održivo upravljanje zemljišnim i drugim prirodnim resursima, prosperitetna i očuvana ruralna područja u BiH privlačna za život i privređivanje svih stanovnika, posebno mladih.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih ugovora među kojima i na sporazuma o grantu Povjereničkog fonda za projekat jačanja pripravnosti i reagiranja na vanredne situacije između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.