SVJETSKA EKONOMIJA

Dobro raspoloženje na tržištu: Novi rekordi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne nivoe, nakon što je objavljen zapisnik sa sjednice Feda, a uoči novog izvještaja o inflaciji u SAD. Dow Jones ojačao je 1.03 posto, na 42.512 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.71 posto, na 5.792 boda, a Nasdaq indeks 0.60 posto, na 18.291 bod.

Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa zahvaljuju se dobrom raspoloženju na tržištu, nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke na kojoj su kamatne stope srezane za agresivnih 0.50 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da je značajna većina čelnika Feda glasala za takvo povećanje kamata, ali i da su zaključili da to ne znači i nastavak tako oštrog rezanja cijene novca. "Zapisnik je također pokazao da čelnici Feda vjeruju da su pobijedili inflaciju", kaže Lindsey Bell, strateginja u firmi 248 Ventures.

Rast i na evropskim berzama

Danas će u fokusu ulagača biti novi podaci o inflaciji u SAD, koji će pokazati otvara li se dodatni prostor američkoj centralnoj banci za smanjenje kamata. Na tržištu se procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u novembru smanjiti kamate za dodatnih 0.25 postotnih bodova.

Krajem sedmice počinje i sezona objava kvartalnih financijskih izvještaja kompanija, koja bi idućih sedmica mogli znatno utjecati na smjer tržišta.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.65 posto, na 8.243 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0.99 posto, na 19.254 boda, a pariški CAC 0.52 posto, na 7.560 bodova.