razorni vjetrovi

Milton pustoši sve pred sobom. Pogledajte apokaliptične scene s Floride

Uragan Milton smanjio je ogromnu količinu padavina i izazvao po život opasne oluje s razornim vjetrovima na velikom dijelu Floride nakon što je u srijedu navečer stigao do Siesta Keya na Floridi.

Uragan, koji je došao na obalu kao oluja 3. kategorije s trajnim vjetrovima od 120 mph, oslabio je na 1. kategoriju dok se kretao preko kopna. No čak i dok slabi, i dalje je opasna oluja, piše CNN.

Predsjednik SAD Joe Biden obaviješten je nakon što je Milton ranije u srijedu navečer stigao na kopno, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Prekidi u snabdijevanju električnom energijom porasli su širom Floride dok uragan Milton hara kopnom ostavivši više od dva miliona domova i tvrtki bez struje u otprilike tri sata, prema PowerOutage.us. U blizini Siesta Keya, gdje je oluja stigla do kopna, neki okruzi prijavljuju da je više od 70% potrošača energije bez struje.

Opasni udari vjetra primijećeni su u srijedu na više lokacija oko područja Tampe i regije zapadne središnje Floride gdje je uragan Milton stigao do kopna. Najveći do sada zabilježeni udari vjetra uključuju 107 mph u Veneciji i 105 mph u kanalu Egmont na ušću Tampa Baya.

Prijavljeni su smrtni slučajevi u okrugu St. Lucie na Floridi nakon što je tornado prodro kroz zajednicu mobilnih kuća, rekao je okružni šerif za CNN, iako je odbio dati tačan broj.
"Nećemo ulaziti u to koliko ih je, ali mogu vam reći da je više od jedne osobe izgubilo život", rekao je šerif Keith Pearson. Stotine kuća u okrugu bile su "potpuno uništene" tornadima, dodao je.

Pravi razmjeri uništenja Miltona izaći će navidjelo kada sunce izađe u četvrtak ujutro, ali ekipe CNN-a i lokalni dužnosnici već izvještavaju o poplavljenim cestama, krhotinama koje lete i značajnoj šteti kućama.

U St. Petersburgu vjetrovi su raskomadali krov MLB stadiona Tropicana Field i srušili toranjski kran na zgradu. A u Tampi su tokom noći, po život opasne bujične poplave poplavile ceste, dok su eksplozije transformatora obasjale nebo.

Sankt Peterburg bilježi padavine 1 u 1.000 godina.

Milton je treći uragan koji je ove godine pogodio Floridu: Rekordna tri uragana obrušila su se na Floridu ove godine: Francine, Helene i sada Milton. To se dogodilo samo u pet drugih sezona uragana od 1871. - više od 150 godina.

Šta očekivati ​​sljedeće: Milton će zadržati snagu uragana dok se kreće preko središnje Floride do četvrtka ujutro. Gradovi kao što su Lakeland, Kissimmee, Orlando i Cape Canaveral su na predviđenom putu.