stonoga

Ovaj zastrašujući insekt bio je dug više od 2,5 metra. Naučnici pokušavaju ponovo stvoriti njegovu glavu

Kao da najveća buba koja je ikada živjela - čudovište dugo gotovo 9 stopa s nekoliko desetina nogu - nije dovoljno zastrašujuće, naučnici su mogli samo zamisliti kako je izgledala glava izumrle zvijeri.

To je zato što su mnogi od fosila ovih stvorenja školjke bez glave koje su ostale kad su se linjale, izvijajući se iz svojih egzoskeleta kroz otvor na glavi dok su sve više rasle — 2,6 metara i više od 50 kilograma.

Sada su naučnici izradili snimak glave nakon proučavanja fosila mladih jedinki koje su bile potpune i vrlo dobro očuvane, iako ne baš slatke.

Vrh divovskih insekata bio je okrugla lukovica s dvije kratke antene u obliku zvona, dva izbočena oka poput rakovih i prilično malim ustima prilagođenim za mljevenje lišća i kore, prema novom istraživanju objavljenom u Science Advances.

Nazvani Arthropleura, bili su to člankonošci - grupa koja uključuje rakove, pauke i insekte - s obilježjima današnjih stonoga. Ali neki od njih bili su puno, puno veći, a ovaj je bio iznenađujuća mješavina.

"Otkrili smo da ima tijelo stonoge, ali glavu strige", rekao je koautor studije i paleobiolog Mickael Lheritier sa Univerziteta Claude Bernard Lyon u Villeurbanneu, Francuska.

Najveća Arthropleura možda je najveća buba koja je ikada živjela, iako još uvijek postoji rasprava. Možda su odmah iza izumrlog divovskog morskog škorpiona.

Istraživači u Evropi i Sjevernoj Americi skupljaju fragmente i otiske golemih insekata od kasnih 19. stoljeća.

“Već jako dugo želimo vidjeti kako izgleda glava ove životinje”, rekao je James Lamsdell, paleobiolog sa Sveučilišta West Virginia, koji nije bio uključen u studiju.

Kako bi proizveli model glave, istraživači su prvo upotrijebili CT skeniranje za proučavanje fosilnih uzoraka potpuno netaknutih mladunaca ugrađenih u stijene pronađene u francuskom polju ugljena 1980-ih.

Ova je tehnika omogućila istraživačima da pomno ispitaju "skrivene detalje poput dijelova glave koji su još uvijek ugrađeni u stijenu", a da ne oštete fosil, rekao je Lamsdell.

"Kada odlomite kamen, ne znate koji je dio osjetljivog fosila možda izgubljen ili oštećen", rekao je.

Uzorci juvenilnih fosila bili su samo oko 6 centimetara i moguće je da su bili vrsta Arthropleure koja nije narasla do enormnih veličina. No čak i ako je tako, istraživači kažu da su dovoljno bliski rođaci da daju uvid u to kako su odrasle osobe izgledale – bilo divovske ili manje strašne veličine – kad su bile žive prije 300 miliona godina.