modernizacija

Beč unapređuje podzemnu tramvajsku mrežu

U narednih pet godina, stanice podzemne tramvajske linije u Beču bit će značajno modernizirane. Ovaj veliki projekt, koji obuhvata postavljanje 142 nove nadzorne kamere i SOS poziva prilagođenih osobama s invaliditetom, učinit će stanice sigurnijim i pristupačnijim za sve putnike.

Beč, poznat kao jedan od gradova s najvišim kvalitetom života, kontinuirano ulaže u unapređenje svojih javnih servisa, a sigurnost u javnom prijevozu je među glavnim prioritetima. Grad je prepoznat širom svijeta po pouzdanosti i visokom kvalitetu javnog gradskog prijevoza, što doprinosi njegovom statusu jedne od najpoželjnijih destinacija za život. Da bi se ovaj standard održao, preduzeće Wiener Linien će od 2025. godine započeti modernizaciju stanica podzemne tramvajske mreže.

Nove mjere uključuju postavljanje 142 kamere koje će pokrivati ključne lokacije unutar stanica - perone, liftove, stepeništa, pokretne stepenice i prolaze. Snimci će se čuvati 48 sati, a ako nisu potrebni za istrage, automatski će se brisati. Također, svaka stanica će biti opremljena s dvije kutije za SOS pozive, omogućavajući putnicima da se brzo povežu s hitnim službama i prijave incidente.

Gradonačelnik Beča, Michael Ludwig, istakao je da je sigurnost građana uvijek na prvom mjestu te da su ove mjere ključne za jačanje osjećaja sigurnosti u javnom prijevozu.

U proteklih nekoliko godina broj putnika značajno je porastao, a izgradnja novih stambenih projekata i proširenje metro linije U2 dodatno će povećati pritisak na prijevoznu mrežu. Trenutno, Wiener Linien bilježe oko 60.000 putnika dnevno na podzemnim tramvajskim stanicama, a modernizacija će omogućiti uspješno opsluživanje i većeg broja korisnika.

Peter Hanke, član gradske vlade zadužen za javni prijevoz Beča, naglasio je da je cilj ovog projekta koji će biti završen 2029. godine, da Wiener Linien i u budućnosti bude sinonim za najviše standarde sigurnosti i udobnosti. Dugoročno, cilj je pružiti javni prijevoz koji je ne samo funkcionalan, već i potpuno siguran.

Ova modernizacija dolazi nakon posljednje velike obnove stanica koja je trajala od 2009. do 2012. godine, kada su stanice renovirane i prilagođene osobama s invaliditetom. Beč je već 2005. godine uveo videonadzor u vozila javnog prijevoza, čime je postavio temelje za visoke sigurnosne standarde, a ovaj novi sigurnosni paket je nastavak tog trenda, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.