vlada distrikta

Kasne radovi na izgradnji stadiona u Brčkom

Zbog kašnjenja radova na izgradnji gradskog stadiona u Brčko distriktu BiH, od izvođača se zahtjeva ubrzanje poslova kako bi ovaj projekt bio završen u ugovorenom roku, rečeno je danas iz Vlade Distrikta.

Šef Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta Ratko Stjepanović potvrdio je da se radovi na izgradnji gradskog stadiona ne odvijaju planiranom dinamikom, te da su u prethodnom razdoblju održali nekoliko sastanaka sa izvođačem radova.

"Izvođač je iskazao problem sa zastarjelim projektom, odnosno problem se pojavio prilikom nabavke određenog fasadnog materijala kojeg trenutno na tržištu nema u obliku koji je projektom predviđen. Mi smo napravili dogovor oko ekvivalenta, međutim i nakon toga radovi nisu tekli onom dinamikom kako je ugovorom naznačeno", dodao je Stjepanović.

Kaže da se mora vidjeti kojom dinamikom izvođač planira da uradi ovaj dio ugovorenih poslova i kada se mogu očekivati značajnije aktivnosti.

"Ugovorom su predviđa kazne, odnosno takozvani 'penali', ali oni se odnose na probijanje roka za izvođenje radova. Mi sada provodimo sve potrebne aktivnosti kako do toga ne bi došlo i da se svi radovi koji su predviđeni dinamičkim planom rade u onom mjesecu kako su ugovorom i predviđeni", istakao je Stjepanović.

Ugovor o nastavku izgradnje gradskog stadiona potpisan je polovinom ove godine, a ugovoreni rok za završetak radova je 13 mjeseci. Vrijednost ugovorenih radova na izgradnji pete faze stadiona iznosi 6.900.000 KM i ovo je drugi pokušaj da se gradski stadion dovede u funkcionalno stanje.