posjeta

Delegacija vodećih turističkih i aviokompanija iz Egipta posjetila Bihać: U narednoj sezoni očekuju se 30.000 turista iz ove zemlje

Grad Bihać je ugostio delegaciju predstavnika vodećih turističkih i aviokompanija iz Egipta, koju je predvodio ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić.

Cilj ove posjete bio je upoznavanje s turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, posebno Bihaća, kako bi se unaprijedila buduća saradnja i povećao broj egipatskih turista u BiH.

Trenutno, broj turista iz Egipta koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu relativno je mali, a jedan od ključnih faktora koji otežava dolazak je obavezna turistička viza. Uprkos tome, planira se povećanje broja posjetilaca iz Egipta na 30.000 u narednoj sezoni. Delegacija je tokom posjete obišla više gradova u BiH, a prezentacija o tome šta Bihać može ponuditi turistima iz Egipta održana je u Gradskoj upravi.

"Ovdje su s nama neki od najprominentnijih turoperatora, koji vode kompanije s nekoliko stotina zaposlenih, i oni su oduševljeni onim što su vidjeli u Bihaću. Optimističan sam u pogledu buduće saradnje Egipta i Bosne i Hercegovine u oblasti turizma", izjavio je ambasadr Subašić.

Jedan od članova delegacije, Khaled Elshaer, predstavnik turističke kompanije iz Egipta, pohvalio je prirodne ljepote i gostoprimstvo u Bosni i Hercegovini.

"Mnogo volimo Bosnu. Prekrasna zemlja, divni ljudi, i zaista želimo promovirati BiH kao turističku destinaciju. Iako je teško jer Egipćani trebaju vizu da bi došli ovdje, razgovarali smo o tome kako da povećamo broj posjetilaca", kazao je Elshaer.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić izrazio je nadu da će se turistička ponuda grada dalje razvijati te da će posjeta egipatske delegacije rezultirati povećanim interesovanjem među njihovim klijentima.

"Mislim da imamo mnogo toga za ponuditi. Naša intencija je da nastavimo s proširenjem turističke ponude, i siguran sam da će ono što su vidjeli ovdje danas prenijeti u svoje agencije i dodatno promovirati Bihać kao turističku destinaciju", naglasio je Sedić.

Kako je istaknuto ova posjeta predstavlja korak naprijed ka jačanju saradnje između Egipta i Bosne i Hercegovine u oblasti turizma, a Bihać, sa svojim prirodnim ljepotama i kulturnim bogatstvom, ima značajan potencijal da postane privlačna destinacija za egipatske turiste.