posjeta kišnjevu

Von der Leyen pozvala Moldavce da izađu na referendum o pridruženju EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Moldavce da glasaju na referendumu 20. oktobra o pridruživanju EU tokom posjete Kišinjevu u četvrtak gdje je razgovarala s prozapadnom predsjednicom Maiom Sandu.

Moldavija, bivša sovjetska republika od 2,5 miliona ljudi smještena između Rumunije i Ukrajine, održava referendum o uvrštavanju članstva u EU kao "strateški cilj" u svoj ustav.

Referendum pada na isti dan kada i predsjednički izbori na kojima Sandu traži drugi četverogodišnji mandat i dolazi usred, kako tvrdi moldavska policija, intenzivnog ruskog miješanja u izbore, što Moskva negira.

"Predstoji velika prekretnica za narod Moldavije. Podstičem Moldavce da iskoriste svoj glas i izraze svoj slobodan izbor", izjavila je von der Leyen novinarima, govoreći o referendumu.

"Na vama je, Moldavcima, da odlučite. Vaš je suvereni izbor šta ćete učiniti sa svojom zemljom i niko se ne može miješati", kazala je, dodajući kako vjeruje da je mjesto Moldavije u bloku od 27 zemalja.

Sandu je na brifingu za novinare izjavila da je posjeta von der Leyen došla u "ključnom" trenutku za Moldaviju.

"Naša misija je izgraditi Evropu kod kuće", kazala je.

Rekla je da 65 posto moldavskog izvoza ide u Evropsku uniju i da to pokazuje "gdje su strateški interesi".

Sandu, koja je oštro osudila rusku invaziju na Ukrajinu, predvodi nastojanja Moldavije da se pridruži EU i nada se da se to može postići do 2030. Moldavija je započela službene pregovore o pristupanju u junu.

Ankete pokazuju da je Sandu favorit za pobjedu na izborima i da lagodno vodi ispred ostalih deset kandidata. Također pokazuju da većina Moldavaca podržava ulazak u Evropsku uniju.

Odnosi Moldavije s Rusijom pogoršali su se posljednjih godina. Prozapadna vlada u Kišinjevu optužila je Moskvu da želi njeno svrgavanje i miješanje u njene unutrašnje poslove. Moskva je optužila Sandu i njen tim za podsticanje na neprijateljstvo, prenosi Reuters.