delegat u domu naroda

Smajić: Klub Bošnjaka je branio ustavnopravni poredak BiH. Zahvalan sam Ambasadi SAD što se uključila u ovaj problem

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (Stranka za BiH), komentarišući posljednje reakcije na blokadu sjednica Doma naroda PSBiH zbog spornog zakona o Ustavnom sudu BiH, izjavio je da je Klub Bošnjaka u tom domu branio ustavno-pravni poredak BiH.

"Drago mi je da je sporni momenat vezano za Ustavni sud BiH došao u žižu javnosti i želim da čestitam svim kolegama u Klubu Bošnjaka koji su zaista branili ustavnopravni poredak BiH već punih osam mjeseci i u tom periodu se niko nije oglašavao, niti je tretirao to pitanje i problem", izjavio je Smajić.

Dodao je da se tek od jučer uključila Američka ambasada da iznese svoj stav o tome, na čemu im je, kako je dodao, zahvalan.

"Amerika je jedan od naših najbitnijih partnera, znamo šta su sve SAD uradile za državu BiH i na tome smo im zahvalni", rekao je Smajić.

Smajić smatra da stranke Trojke nemaju rješenje za taj problem.

"Pozivam i mislim da ću imati podršku Kluba Bošnjaka kako da riješimo problem pitanja Ustavnog suda BiH i odlaska stranih sudija, uvođenje etničkog glasanja u Ustavni sud BiH. Neka nam Elmedin Konaković donese potpise svih zastupnika iz Predstavničkog doma da će, ukoliko prođe ovaj zakon u Domu naroda, on biti oboren u Predstavničkom domu", naveo je Smajić.

Također je pozvao lidere SDP-a i Naše stranke da iskomuniciraju sa svojim zastupnicima u Predstavničkom domu i donesu te garancije jer, kako je rekao Smajić, "Klub Bošnjaka već punih osam mjeseci nije imao nikakve garancije, bili smo prepušteni sami sebi i mi smo bili ti koji smo stajali na zadnjoj liniji odbrane ustavnopravnog poretka države BiH".