kandidat Trojke

CIK BiH otvorio predmet protiv Edina Mašića koji je pobijedio u utrci za načelnika Bugojna: Hoće li ostati bez mandata?

Ovo će biti povrede vjerovatno iz člana 1.8 koliko sam ja informriana, ali to je već predmet u toku, poslan je zahtjev za izjašnjenje, tako da, radi se na predmetu, a to je najbitnije, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a

Centralna izborna komisija BiH otvorila je predmet u slučaju Edina Mašića, kanddiata „Trojke“ na lokalnim izborima 6. oktobra za načelnika Bugojna.

Ova informacija proizašla je iz diskusije i to pod tačkom „ostalo“ na današnjoj sjednici Komisije, koju je inicirao član CIK-a Suad Arnautović.

Naime, Arnautović je kazao da ima potrebu podsjetiti da CIK BiH ima zakonsku obavezu da blagovremeno javno objavljuje informacije u vezi s podnesenim prigovorima i žalbama, kao i informacije o donesenim odlukama, te da vodi poseban registar podnesenih prigovora, žalbi i donesenih odluka, a da to nije učinjeno u slučaju situacije u vezi s izborom načelnika Bugojna.

„Dobili smo nekoliko prigovora vezanih za situaciju u Bugojnu, a nemamo tu informaciju na našoj web stranici", kazao je Arnautović, koji nije detaljnije obrazlagao taj prigovor.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK BiH također nije obrazlagala prigovor o kojem je govorio Arnautović, no iz njenog stava da je potrebno objavljivati javno i prigovore koji nisu uobičajeni za izborni proces, jasno je potvrđeno da je u ovom slučaju otvoren predmet u CIK-u.

Podsjećamo, Edin Mašić, kandidat „Trojke“ na proteklim izborima pobijedio je kandidata SDA Mirzu Idrizovića. Međutim, CIK-u je upućen prigovor da Mašić nije regulisao svoj status državnog službenika u skladu sa zakonom u vrijeme kada mu je ovjerena kandidatura.

„Ovo će biti povrede vjerovatno iz člana 1.8 koliko sam ja informriana, ali to je već predmet u toku, poslan je zahtjev za izjašnjenje, tako da, radi se na predmetu, a to je najbitnije", kazala je Hadžiabdić.

Inače, član 1.8 Izbornog zakona BiH između ostalog i za državne službenike predviđa da trebaju podnijeti ostavku na položaj ili postupiti u skladu sa zakonom kojim se reguliše njegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića.

U ovom slučaju, postavlja se pitanje je li Mašić nakon ovjere kandidature regulisao svoj status ili nije.