neočekivana posjeta

Princeza Kate snimljena u svom prvom javnom nastupu nakon dijagnoze raka

Princeza od Velsa iznenada je posjetila Southport s princom od Velsa kako bi se sastala s porodicama tri djevojčice koje su poginule nakon napada nožem ovog ljeta.

Riječ je o rijetkom javnom pojavljivanju britanske princeze Kate Middleton - njenoj prvoj posjeti zajednici od kraja prošle godine te njenom prvom nakon dijagnoze raka i završetka kemoterapije.

U srijedu je medijima potvrđeno da će princ William otputovati u Southport, no neposredno prije njegovog dolaska u četvrtak objavljeno je da se i Kate odlučila priključiti suprugu.

Kate tokom posjete Southportu

Privatno su se susreli s porodicama šestogodišnje Bebe King, sedmogodišnje Elsie Dot Stancombe i devetogodišnje Alice da Silva Aguiar, koje su preminule od posljedica stravičnog napada u društvenom centru The Hart Space u julu.

Radionica joge i plesa namijenjena djeci od drugog do šestog razreda osnovne škole održavala se u vrijeme napada. Također je povrijeđeno još osmero djece i dvoje odraslih.

Kraljevski par upoznao je i jednog od učitelja plesa koji je vodio sesiju.

Pretpostavlja se da su William i Kate željeli iskazati svoju stlnu podršku porodicama, zajednici ali i hitnim službama koje su bile mjestu događaja.

Susreli su se s pripadnicima službe 999 kako bi čuli njihova sjećanja na dan i razgovarali sa šefovima policije, hitne pomoći i vatrogasaca o kontinuiranoj podršci za mentalno zdravlje osoblja.

Kate je rekla da je osoblje podržavalo ljude u njihovim "najmračnijim vremenima" i dodala:

"Da biste tome svjedočili, i sami trebate podršku."

Jedan policajac ispričao je paru kako su patili od tjeskobe nakon napada i kako su izostali s posla.

Kate i William su kimnuli dok su slušali iskustva radnika.

Žrtve stravičnog napada

Osvrćući se na njihov raniji sastanak s porodicama poginulih u napadu, Kate je rekla:

"Ne mogu izraziti koliko su svi zahvalni za podršku koju ste pružili tog dana.

Hvala vam u njihovo ime. Svi ste vi heroji. Molimo vas da se pobrinete za sebe, molim vas, uzmite sebi vremena, nemojte žuriti natrag na posao."

Nakon napada, princ i princeza izdali su saopćenje u kojem stoji:

"Kao roditelji, ne možemo ni zamisliti kroz šta prolaze porodice, prijatelji i voljeni onih koji su danas ubijeni i povrijeđeni u Southportu.

Šaljemo našu ljubav, misli i molitve svima koji su pogođeni u ovom užasnom i gnusnom napadu."

Preko svoje Kraljevske fondacije također su dali donaciju Nacionalnoj policijskoj službi.