poslovna saradnja

Ambasador Kono u Bihaću: Želimo povezati bihaćke i indonezijske privrednike

Ambasador Republike Indonezije Roem Kono danas je boravio u radnoj posjeti Bihaću, gdje je održao sastanak gradonačelnikom Elvedinom Sedićem na kojem je inicirano uspostavljanje poslovne saradnje između potencijalnih investitora iz Indonezije i privrednika u Bihaću.

Kako je izjavio bihaćki gradonačelnik, prvi korak bi bio on-line susret početkom naredne godine, a povezujući njih, otvara se mogućnost za nove investicije u gradu Bihaću.

Tokom razgovora predstavljeni su turistički potencijali grada Bihaća, kao i planovi za unapređenje infrastrukture, posebno izgradnje aerodroma i unapređenja Nacionalnog parka Una.

"Uvezivanje dvije ekonomije kroz projekte poput razvoja infrastrukture i turizma, naročito kroz NP Una, našim gostima bilo je vrlo zanimljivo. Također, postoji mogućnost da se određene kulturne organizacije iz Indonezije predstave bihaćkoj publici", dodao je Sedić.

Jedno od ključnih pitanja koje se mora riješiti, kako bi se olakšao dolazak većeg broja turista iz Indonezije jeste vizni režim za indonezijske državljane, što je trenutno prepreka masovnijoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ambasador Kono je izrazio oduševljenje prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine te ukazao na značajne prilike za turistički razvoj i ekonomski rast.

"BiH je divna zemlja puna zelenila i prirodnih bogatstava, što predstavlja ogroman turistički potencijal i šansu za jači privredni razvoj. Nama je svakako u interesu da povežemo naše i vaše privrednike, a prvi korak je on-line susret na kojem bi se jedni drugima predstavili i vidjeli na kojim poljima bi ta saradnja bila najplodonosnija", rekao je ambasador Kono.