pogodio floridu

Smrtonosna tornada Miltona su dramatično jača od svih ranijih

Smrtonosna tornada koja je iznjedrio Milton bila su dramatično jača u poređenju s tipičnim tornadima izazvanim uraganom, rekao je direktor Nacionalnog centra za uragane Michael Brennan u četvrtak za CNN.

"Tornada koja smo vidjeli da se razvijaju jučer u Miltonu bila su stvarno 'nabrijana' u poređenju s tipičnim tornadima koja vidite u okruženju uragana.

Oni su dugo živjeli. Bili su moćniji. Bilo ih je više”, kaže Brennan.

Nacionalna meteorološka služba izdala je više od 100 upozorenja na tornado u nastojanju da zaštiti ljude. Dodao je da sezona uragana nije gotova i da traje sve do novermbra.

Milton i drugi uragani iznenada su "eksplodirali" u veće oluje, hranjene rekordno toplom vodom u Meksičkom zaljevu - simptomom zagrijavanja planete.

"Znamo da su temperature vode u atlantskom bazenu, uključujući Zaljev, bile iznad normale i da će biti iznad normale ove sezone.

To je jedan od razloga zašto očekujemo vrlo intenzivnu sezonu uragana", rekao je Brennan.980 / 5.000

Uragan Milton stigao je blizu Siesta Keya na Floridi kao opasna oluja 3. kategorije i oslabio je na 1. kategoriju dok je prolazio državom i kretao se prema moru, prema Nacionalnom centru za uragane.

Do sada je potvrđeno da su četiri osobe izgubile život u okrugu St. Lucie nakon tamošnjih tornada, rekli su predstavnici okruga.

Država Florida predviđa više žrtava, prema guverneru Ronu DeSantisu.

Milton, treći uragan koji je ove godine pogodio Floridu, prekinuo je struju za više od tri miliona ljudi u državi. Udari vjetra od približno 170 kilometara na sat zabilježeni su u blizini Tampe.

Milton je otkinuo krov Tropicana Fielda, koji je trebao biti improvizirano sklonište za hitne službe.