prozivaju cik

SDA o izborima u Bugojnu: Trojkin kandidat Mašić ne može dobiti mandat čak i ako ga osvoji

Stranka demokratske akcije (SDA) traži od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da zaštiti integritet izbornog postupka u procesu izbora načelnika Općine Bugojno, navodi se u saopćenju ove stranke.

"Iako nakon brojanja preostalih glasova birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu ili posredstvom mobilnih timova očekujemo izvjesnu pobjedu kandidata SDA za načelnika Općine Bugojno, CIK je dužan u svakom slučaju dosljedno primijeniti odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Članom 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano je da se državni službenici mogu kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na svoj položaj ili postupe u skladu sa zakonima kojima se reguliše njihov status, te da u suprotnom takvoj osobi neće biti dodijeljen mandat.

Kandidat koalicije Trojka za načelnika Općine Bugojno Edin Mašić nije podnio ostavku na poziciju državnog službenika, niti je u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH regulisao svoj status njegovim stavljanjem u stanje mirovanja.

Umjesto toga, od trenutka potvrđivanja kandidature, tokom predizborne kampanje pa sve do današnjeg dana nije mijenjao svoj radno-pravni status, te je konzumirao sva prava koja mu taj status garantuje.

Uzimajući u obzir te činjenice, kandidatu koalicije Trojka za načelnika Općine Bugojno ne može biti dodijeljen mandat, čak i ukoliko ga eventualno osvoji.

Upravna inspekcija je u svom nalazu također utvrdila da je kandidat koalicije Trojka, uprkos ranije navedenim činjenicama, potpisao i ovjerio izjavu kojom potvrđuje da nije državni službenik, zbog čega je Općinski odbor SDA Bugojno 27. septembra 2024. godine podnio prigovor CIK-u BiH.

S obzirom da prigovor još uvijek nije razmatran, tražimo od CIK-a BiH da odmah pokrene postupak, utvrdi sve navedene okolnosti i donese odluku u skladu sa Izbornim zakonom BiH", navode iz SDA.