izbor za načelnika

SDP Bugojno o Edinu Mašiću: SDA mu pokušava ukrasti pobjedu preko CIK-a. Krili su njegov zahtjev

Edin Mašić, kandidat Trojke za načelnika općine Bugojno je osvojio najviše u glasova građana u naše općine. Broj glasova koji će doći iz inostranstva ne može promijeniti rezultate izbora za načelnika, tvrde iz Općinskog odbora SDP Bugojno.

"Svjesni takve situacije, u bugojanskoj SDA se ne mire sa porazom te pokušavaju preko članova CIK bliskih njima, onih koje su oni izabrali za vrijeme dok su činili državnu vlast, ukrasti Edinovu pobjedu.

Obavijestio poslodavca

Edin Mašić je u skladu sa Zakonom o državnoj službi F BiH 03.07.2024. godine, obavijestio svoga poslodavca općinu Bugojno da je kandidat na Lokalnim izborima te zatražio od općine da riješi njegov radni status u skladu sa Zakonom o državnoj službi F BiH.

Ovu obavijest je Mašić, zajedno sa drugom traženom dokumentacijom poslao CIK-u, koja mu je odobrila kandidaturu na Lokalnim izborima 2024. godine.

Općina Bugojno donosi rješenje 3.10.2024. godine, nakon naredbe kantonalne upravne inspekcije, par dana prije objavljivanja rezultata izbora, kojim odobrava odsustvo iz državne službe za Edina Mašića, a rješenje potpisuje, još nekoliko dana aktuelni, načelnik Hasan Ajkunić.

Edin Mašić, novoizabrani načelnik Bugojna je od kandidature za načelnika Bugojna pa do izbora na tu poziciju, uradio sve po zakonskim propisima naše države.

Teško im pada promjena vlasti

Općina Bugojno je u ladicama čuvala Mašićev zahtjev za rješavanjem radnopravnog status puna tri mjeseca. Zašto nisu ranije donijeli rješenje treba pitati njih. Mi vjerujemo da su bili zauzeti vođenjem izborne kampanje SDA, iako im je u statusu državnih službenika to zakonom strogo zabranjeno.

Promjena vlasti mnogima teško pada. Oni koji nisu nikad ništa radili te bili ''nakačeni'' na Budžet općine Bugojno po raznim osnovama, shvataju da više neće biti. Morat će raditi, kao i svi ostali građani Bugojna.

Bugojanke i Bugojanci su 30 godina čekali promjenu vlasti u našoj općini i napokon su je dočekali. Niko neće ukrasti izbornu volju građana Bugojna.

Kako smo i obećavali u kampanji, općinu Bugojno, njene resurse, Budžet ćemo vratiti građanima Bugojna", poručuju iz bugojanskog SDP-a.