druga na listi

Bivša šefica Klinike za anesteziju KCUS-a, poznata iz afere s malina respiratorima, mogla bi ući u OV Stari Grad kao SDA-ovka

Nekadašnja šefica Klinike za anesteziologiju KCUS-a Amela Katica-Mulalić bila je na listi SDA za Općinsko vijeće Stari Grad. I prema svemu sudeći, ući će u vijeće.

Prema, još uvijek preliminarnim rezultatima CIK-a, Katica-Mulalić ima 252 glasa. Ona je bila druga na listi, ali je po broju glasova tek peta. Ipak, SDA bi trebala imati šest do sedam vijećnika i ova doktorica bi mogla biti jedna od njih.

Katica-Mulalić u fokus javnosti došla je tokom pandemije koronavirusa, a posebno nakon što su na njenoj klinici, po naredbi tadašnje direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, instalirani famozni respiratori ACM812A poznatiji kao 'malina respiratori'.

Upravo na njeno ime, grupa anesteziologa tada je uputila famozno pismo o kojem je Raport prvi izvijestio, a u kojem su upozorili na pogubnost malina respiratora i veliku smrtnost pacijenata.

Tadašnji menadžment na čelu sa Sebijom Izetbegović uporno je u javnosti tvrdio da su respiratori dobri i da spašavaju života, ali su ih ipak povukli iz upotrebe. Podsjetimo, KCUS je bio jedina zdravstvena ustanova u BiH koja je koristila malina respiratore, i to sve dok na suđenju Novaliću i ostalima nije svjedočila upravo Sebije Izetbegović. Nakon toga su svi povučeni i do danas skupljaju prašinu.

Na suđenju protiv Novalića iskaz je davala i Katica-Mulalić koja se uglavnom ničega što je bilo važno za rad malina respiratora nije sjećala.

Njena uloga i 'amnezija' očito je nagrađena u SDA, jer je svojim iskazom faktički zaštitila tadašnju (i sadašnju?) šeficu.

Amela Katica-Mulalić bila druga na listi