falsificiranje historije

Ustavni sud BiH razmatra ustavnost sramnog nastavnog plana u RS. Hoće li Mladić i Karadžić ostati “heroji” u udžbenicima?

Prošlog mjeseca došlo je do promjena u nastavnom planu i programu za historiju devetog razreda osnovnih škola u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Uvedena je nova nastavna tema "Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat".

Sramna tema neminovno vodi RS u izolacionizam te ne doprinosi ni u kojem slučaju pomirenju. Naprotiv!

Djeci u ovom bh. entitetu, prema ovom planu, predstavit će falsificiranu historiju, neće učiti o srebreničkom genocidu koji je presuđen Međunarodnim krivičnim sudom i koji se obilježava međunarodnim danom. Djeca će učiti da su presuđeni ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ni manje, ni više, - heroji.

Tragom te vijesti, zastupnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Narodnog evropskog saveza predali su zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je donijela ministrica obrazovanja u Vladi RS i priloga uz taj pravilnik koji se odnosi na izučavanje historije u devetim razredima osnovne škole u RS.

Danas će Ustavni sud Bosne i Hercegovine na vanrednoj plenarnoj sjednici, koju će održati online, razmatrati zahtjev 13 članova Predstavničkog doma parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti člana Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS.

Na sjednici će biti razmatran i Prilog broj 20, odnosno nastavni program za predmet historija za deveti razred osnovne škole.

Podnosioci su zatražili donošenje privremene mjere i predložili da Ustavni sud naloži da se obustavi primjena člana četiri, stav jedan, tačka 12 ovog pravilnika i Priloga, navedeno je web stranici ove pravosudne institucije.