stručnjak ustavnog prava

Pobrić: Protiv nelegalnog djelovanja treba koristiti legalna sredstva. Nedolazak na sjednice Kluba Bošnjaka nije ustavan

Ugledni stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić komentirao je dešavanja na sjednici Doma naroda PS BiH te se stručno osvrnuo na bojkotiranje sjednica ovog doma od Kluba Bošnjaka, a s druge strane i na Dodikovo već poznato kršenje zakona.

"Neko iz kluba Bošnjaka reče, otprilike - na liniji (crti) odbrane ostala su samo nas četvorica. Mislio je delegat da nedolaskom na sjednice Doma naroda PS BiH štiti ustavni poredak i Ustavni sud BiH od stavljanja na dnevni red Doma naroda tzv. Neškovicevog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je očigledno neustavan i koji je u funkciji 'političke provokacije druge strane', naveo je Pobrić na društvenim mrežama.

Dodaje dalje da je crvena linija za Klub Bošnjaka u Domu naroda svaki akt ili radnja kojim se mijenja sadašnja ustavna pozicija Ustavnog suda BiH.

"Ali, Dodikov rezime je u ofanzivi, on je davno prešao crvenu liniju. Javno ističe da neće izvršavati (i ne izvršava) odluke Ustavnog suda BiH, što je krivično djelo.

Narodna skupština RS neće da u Ustavni sud BiH izabere dvoje nedostajućih sudija. Da li predsjednik Narodne skupštine RS Stevandić i dr. čine krivično djelo? Da zaključim:

Protiv nelegalnog djelovanja treba koristiti legalna sredstva.

Stoga, delegati u Klubu Bošnjaka treba da prisustvuju na svim sjednicama Doma naroda PS BiH" cijeni Nurko Pobrić.