'odbrambeni mehanizam'

Proces protiv Dodika ulazi u završnu fazu, predlaže se referendum u RS: Građani da se izjasne hoćemo li prihvatiti proces i presudu

Prema nezvaničnim informacijama iz pravosuđa, proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića ulazi u svoju završnu fazu.

Prošlo ročište bilo je burno, sutkinja Sena Uzunović upozoravala je Dodika da će ga izbaciti iz sudnice dok je njegovom advokatu prijetila prijavom zbog vrijeđanja suda.

Dosadašnja taktika Dodikove odbrane bila je razvlačiti proces zbog kojeg mu prijeti zabrana političkog djelovanja, a sama odbrana temeljila se na dokazivanju da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH.

Ono što se postavlja kao ključno pitanje jeste kako će Dodik reagirati na eventualnu osuđujuću presudu koja bi ga mogla poslati u zatvor.

On sam do sada nije govorio o samoj presudi osim što u svakoj prilici istakne da se radi o politički montiranom procesu, ne protiv njega, nego protiv cijelog entiteta i srpskog naroda.

S druge strane, njegovi trbuhozborci uporno govore kako će institucije RS štititi svog predsjednika i da hapšenje neće biti dozvoljeno.

Sad je indikativan prijedlog dao ambasador BiH u Beogradu, Aleksandar Vranješ, koji je u diplomatiju stigao iz kvote SNSD-a.

On je u jutarnjem programu RTRS predložio da se organizira referendum o tome da li se protiv Milorada Dodika treba voditi proces!?

"Na taj način građani treba da obavežu sve nosioce vlasti kako da postupaju u slučaju ovakvih presuda. Moramo da napravimo odbrambeni mehanizam, jer je ovaj koncept usmjeren na rušenje autonomije Republike Srpske", rekao je Vranješ, dodajući da je jedinstvo u ovom trenutku, kada se RS suočava sa 'brojnim udarima i izazovima', ključno.

Cijeli proces protiv Dodika on tumači kao fantomski.

Vranješ je naveo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika i do danas nisu konstitucionalizovani.

"Nepostojeći sud na bazi optužnice nepostojećeg tužilaštva i optužnice sudi predsjedniku RS na bazi nepostojećeg krivičnog djela koji je nametnuo nepostojeći visoki predstavnik", rekao je Vranješ.