laschampov događaj

Naučnici stvorili vizualizaciju magnetskog okretanja Zemlje od prije 41.000 godina

Prije približno 41.000 godina, Zemljino magnetsko polje nakratko se preokrenulo tokom onoga što je poznato kao Laschampov događaj. Tokom tog vremena, Zemljino magnetsko polje značajno je oslabilo, padajući na najmanje 5% svoje trenutne jakosti, što je omogućilo većem broju kozmičkih zraka da dopru do Zemljine atmosfere.

Naučnici s Tehničkog univerziteta u Danskoj i Njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti koristili su podatke iz ESA-ine misije Swarm, zajedno s drugim izvorima, kako bi stvorili zvučnu vizualizaciju događaja Laschamp. Mapirali su kretanje linija Zemljinog magnetskog polja tokom događaja i stvorili verziju stereo zvuka koju možete čuti u videu ispod.

Zvučna kulisa napravljena je korištenjem snimaka prirodnih zvukova poput škripe drva i padanja kamenja, stapajući ih u poznate i čudne, gotovo vanzemaljske zvukove. Proces transformacije zvukova s ​​podacima sličan je skladanju muzike iz partiture.

Podaci iz ESA-ine konstelacije Swarm koriste se kako bi se bolje razumjelo kako se stvara Zemljino magnetsko polje. Sateliti mjere magnetske signale ne samo iz jezgre, već i iz plašta, kore, okeana i do ionosfere i magnetosfere. Ti su podaci ključni za proučavanje fenomena kao što su geomagnetski preokreti i unutrašnja dinamika Zemlje.

Zvuk Zemljinog magnetskog polja , prva verzija sonifikacije magnetskog polja proizvedena s podacima Swarma, izvorno je reproduciran kroz sistem s 32 zvučnika postavljen na javnom trgu u Kopenhagenu, pri čemu svaki zvučnik predstavlja promjene u magnetskom polju na različitim mjestima širom svijeta u proteklih 100.000 godina.