preporuke

Mali, a zlatni vrijedni savjeti za uštedu goriva

ADAC naglašava da vozači imaju utjecaj na troškove goriva i mogu točiti jeftinije ako vode računa o cijeni. Zato automobilski klub preporučuje usporedbu trenutnih cijena benzina i dizela prije nego što točite gorivo - naprimjer pomoću odgovarajućih aplikacija za točenje goriva - i odlazak na najjeftiniju benzinsku stanicu. Cijene goriva na benzinskim pumpama često se znatno razlikuju na lokalnom nivou.

Često najbliža benzinska pumpa nije najjeftinija i morate ići zaobilaznim putem kako biste natočili jeftiniji benzin ili dizel. No isplati li se uopće ovaj obilazni put?

Da biste to saznali, morate znati koliko košta obilazak jeftinije benzinske stanice i odvagnuti dodatnu potrošnju s uštedom na benzinskoj pumpi.

ADAC preporučuje punjenje na mjestu polaska prije dugih putovanja autocestom. Vozači bi tako mogli uštedjeti: prema analizi cijena, cijene goriva na benzinskim pumpama u blizini izlaza s autocesta i dalje su više nego na ostatku cestovne mreže udaljene od brzih cesta.

Za vozače koji trebaju ili žele natočiti gorivo dok putuju autocestom, stanica za kamione, koja su često samo nekoliko stotina metara od izlaza, mogu biti isplativa alternativa. Prema podacima ADAC-a, razlike u cijenama između pojedinih dana u sedmici prilično su male, a razlika između benzinskih postaja na mreži autocesta i onih na ostatku cestovne mreže slična je u svim danima u sedmici.

Svi koji toče benzin na autocestama plaćaju u prosjeku oko 40 centi više za benzin ili dizel. Razlozi za to su, među ostalim, što benzinske stanice na autocestama u pravilu moraju biti otvorene 24 sata dnevno, 365 dana u godini. S druge strane, benzinskim pumpama koje su udaljene od autoceste dopušteno je zatvaranje kada je malo aktivnosti - što štedi troškove.