NAUČNO ISTRAŽIVANJE

Jestiva biomasa: Astronauti će se hraniti namirnicama izrađenim od asteroida

Istraživači s kanadskog Instituta za istraživanje Zemlje i svemira na Univerzitetu Western identificirali su način za proizvodnju jestive biomase, odnosno hrane, pomoću mikroba i organskih spojeva koji se nalaze u asteroidima.

Prehrana astronauta na ISS-u trenutno ovisi o misijama opskrbi sa Zemlje, što je logistički jako teško i skupo. Već duže vremena se razvijaju i projekti koji uključuju poljoprivredu u svemiru, no to je također vrlo komplicirano, a kanadski naučnici sada nude novo, pomalo bizarno rješenje, preradu materijala s asteroida u hranu.

Drugim riječima, oni vjeruju da bi astronauti na dugim misijama u svemiru mogli koristiti asteroide kao farme i s njih uzimati materijal koji će se prerađivati u hranu.

Ta ideja zahtijeva korištenje visoke topline za razgradnju organskih spojeva koji se nalaze u asteroidima u okruženjima bez kisika, kroz proces poznat kao piroliza.

Rezultirajući ugljikovodici bi se potom mogli hraniti mikrobima koji bi konzumirali organski materijal i proizvodili biomasu hranjive vrijednosti za ljude.

Istraživači su se usredotočili na specifičnu vrstu asteroida koji se nazivaju ugljični hondriti, koji sadrže do 10,5% vode i značajne količine organske tvari. To uključuje asteroide poput Bennua, koji je NASA-ina misija OSIRIS-REx posjetila 2018. kako bi prikupila uzorke, koji su vraćeni na Zemlju u rujnu 2023.

Istraživači procjenjuju da bi se asteroidi poput Bennua mogli koristiti za proizvodnju oko 50 do 650 metričkih tona jestive biomase godišnje, s dovoljno kalorija za između 600 i 17.000 godina života astronauta. Minimum se temelji samo na alifatskim ugljikovodicima koji se pretvaraju u hranu, dok maksimum zahtijeva korištenje svih netopivih organskih tvari.

Istraživači kažu da je ovo samo početna ideja, dok bi daljnje studije trebale ispitati kako bi se asteroidi rudarili i prerađivali te hoće li dobivena hrana uopće biti prikladna za konzumaciju.