vrijedna pomoć

Ambasador Japana uručio donacije domovima zdravlja u Zavidovićima, Bijeljini i Lukavcu

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kinefuchi Masami prisustvovao ceremonijama primopredaje sanitetskih vozila Domu zdravlja Zavidovići i Domu zdravlja Bijeljina, te ceremoniji završetka projekta opremanja i obnove Doma zdravlja Lukavac.

Direktorica Doma zdravlja Zavidovići Amira Hadžić je izrazila veliku zahvalnost za donaciju sanitetskog vozila i medicinske opreme u sanitetu, koja će doprinijeti značajnom poboljšanju usluga koje Dom zdravlja Zavidovići pruža svojim pacijentima.

I direktorica Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin zahvalila je i naglasila da će donirano vozilo hitne pomoći osigurati siguran i efikasan hitni prijevoz pacijenata.

Direktorica Doma zdravlja Lukavac Sedija Arapčić je istakla zahvalnost na donaciji koja će omogućiti da pacijentima pruže odgovarajuće metode i okruženje za liječenje.

Ambasador Kinefuchi izrazio je nadu da će navedene pomoći donijeti veliku korist stanovnicima gradova Zavidovići, Bijeljina, Lukavac ali i šire.

Vlada Japana je odobrila 63.822 eura za "Projekt opremanja Doma zdravlja u Zavidovićima sanitetskim vozilom". Očekuje se da će projekt doprinijeti poboljšanju usluge prijevoza i pravovremenom pružanju medicinske pomoći za više od 1.600 pacijenata.

Za "Projekat opremanja Doma zdravlja u Bijeljini vozilom hitne pomoći“ Vlada Japana je odobrila 63.061 eura, a očekuje se da će projekt osigurati siguran i pouzdan hitan prijevoz za više od 1.730 pacijenata godišnje.

Također, Vlada Japana je odobrila je 28.871 eura za "Projekt opremanja medicinskom opremom i renoviranja rehabilitacionog odjela Doma zdravlja u Lukavcu". Kapaciteti Odjela za rehabilitaciju bit će prošireni i poboljšani osiguravanjem medicinske opreme i obnovom objekata, od čega će godišnje koristiti oko 40.500 građana, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.