raport saznaje

Sjednica Nezavisnog odbora ponovo odgođena: Do kada članovi iz reda hrvatskog i srpskog naroda misle štititi Zorana Galića od smjene?

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je bila zakazana za ponedjeljak,14. oktobra i na kojoj se trebalo raspravljati o Zoranu Galiću, otkazana je, potvrdio je za Raport predsjednik Odbora Enes Obralija.

On je kazao da za sjednicu nema kvoruma, jer su neki od članova Odbora najavili odsustvo zbog bolesti.

Podsjećamo, ovo je drugi put da se odgađa sjednica Odbora na čijem je dnevnom redu inicijativa Obralije za pokretanje disciplinskog postupka protiv Zorana Galića, u Hrvatsku odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), osumnjičenog za teška krivična djela zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH.

Sad su se razboljela dva člana Odbora iz reda dva naroda

Kada je trebala biti održana sjednica 7. oktobra, uoči zasjedanja odsustvo su najavila dva člana Odbora iz reda hrvatskog naroda.

Raport saznaje da su sada 'bolovanje otvorili' jedan član iz reda hrvatskog i jedan član iz reda srpskog naroda.

Ovakav scenarij, odnosno pitanje 'ko će se razboljeti naredni put', Raport je već najavio u ranijem tekstu, jer je očigledno da naprasno razbolijevanje članova Nezavisnog odbora itekako ima s aktivnostima koje bi dovele do smjene Galića.

Inače, Nezavisni odbor broji po tri člana iz reda svakog od konstitutivnih naroda. Trenutno Odbor ima osam članova, jer je jedan član iz reda srpskog naroda nedavno preminuo, a novi još nije imenovan.

Sada se pokazuje da osim HDZ-a BiH, Galića štiti i SNSD, jer ma koliko Odbor trebao biti nezavisan zna se da njegove stavove uglavnom diktiraju stranke koje su i izabrale članove ovog tijela u PSBiH.

Odgađanjem sjednica Nezavisnog odbora odugovlači se mogućnost smjene Zorana Galića, za koju nema saglasnosti ni u Vijeću ministara BiH u kojem predstavnici HDZBiH žele Galića razriješiti, a predstavnici Trojke insistiraju na njegovoj smjeni.

Sjednica komisije za odbranu i sigurnost naredne sedmice

Nenad Nešić (DNS), ministar sigurnosti BiH, ranije je optužio Nezavisni odbor da nije eksplicitno predložio smjenu Galića, nego je predložio i mogućnost razrješenja, što je trenutno alibi onima koji štite Galića.

Sramotno je i skandalozno da najviši državni funkcioneri, u ovom slučaju prvenstveno Borjana Krišto (HDZBiH), kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i Nešić kao ministar sigurnosti otvoreno štite osobu u bjekstvu od bh. pravosuđa, koja ne smije da se suoči s optužbama za najteža krivična djela.

Jednako sramotno je i ponašanje članova Nezavisnog odbora koji uz opravdanje bolešću već 15 dana sprečavaju održavanje sjednice Odbora.

Šta će o svemu reći Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH, znat će se već naredne sedmice kada će se pred tom komisijom naći inicijativa zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić kojom traži da Predstavnički dom PSBiH zahtijeva od Nezavisnog odbora da Vijeću ministara BiH predloži Galićevu smjenu.

Bit će ovo prilika da se vidi ko će dići ruku za, a ko protiv ovog prijedloga, odnosno hoće li oni koje su građani izabrali na izborima otvoreno podržati osobu osumnjičenu za teški kriminal.

Međutim, ako i prođe ova inicijativa, pitanje je hoće li PSBiH iskoristiti sve zakonske mehanizme da provjeri jesu li razlozi nedolaska članova Nezavisnog dobora već na dvije sjednice uistinu opravdani.