osbih

Knežević na sastanku načelnika generalštabova u okviru Inicijative za odbrambenu saradnju

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba general pukovnik Gojko Knežević, učestvovala je od 9. do 11. oktobra na 12. sastanku načelnika generalštabova u okviru Inicijative za odbrambenu saradnju - (DECI).

Inicijativa za odbrambenu saradnju DECI predstavlja regionalnu vojnu inicijativu koja ima za cilj jačanje sigurnosti i stabilnosti u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Inicijativa je nastala kao odgovor na potrebu manjih evropskih zemalja da kolektivno rešavaju regionalne sigurnosne izazove.

Inicijativa obuhvata zemlje: Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, a delegacija OSBiH je imala status gosta na tom sastanku. Tom inicijativom koopredsjedavaju NZŠ Austrije i Italije.

Tokom konferencije NZŠ zemalja učesnica konferencije izvršili su analizu trenutne sigurnosne situacije u regiji sa akcentom na zapadni Balkan. Također ocjenu sigurnosne situacije dali su i komandanti misije EUFOR-a generalmajor Laslo Štic, zamjenik komandanta misije KFOR brigadni general Federiko Bernaka i Zamjenik komandanta Združene komande u Napulju generalpukovnik Piter Skot.

Osim toga tokom konferencije bilo je i riječi o Izgradnji kapaciteta, zajedničkoj obuci i saradnji zemalja, kao i potencijalnom uključivanju DECI-ja u međunarodne projekte i organizacije.

Pored generala Kneževića, delegaciju su sačinjavali načelnik Kancelarije za podršku NZŠ brigadir Nebojša Stajić, vojni ataše u Republici Austriji brigadir Jerman Herman i major Nuhić Nermin, saopćeno je iz MOBiH.