ozbiljni problemi

Upitno banjsko liječenje penzionera USK zbog popunjenosti Lječilišta ‘Gata’

Penzioneri Unsko-sanskog kantona nalaze se u ozbiljnim problemima kada je riječ o banjskom liječenju. Planirano liječenje za 36 penzionera u Lječilištu "Gata” dovedeno je u pitanje zbog potpune popunjenosti kapaciteta ove ustanove do kraja 2024. godine.

Prema odluci Saveza penzionera Federacije BiH, Unsko-sanski kanton trebao je uputiti 75 penzionera na banjsko liječenje i rehabilitaciju, no novonastala situacija stvara neizvjesnost za mnoge od njih. Naime, tri lječilišta, uključujući Fojnicu, Olovo i Gradačac, podigla su cijene svojih usluga s 850 KM na 950 KM za desetodnevni boravak, čime je broj penzionera koji mogu biti upućeni na liječenje smanjen na 66.

Međutim, Lječilište "Gata” koje je cjenovno najpovoljnije s dvostruko nižom cijenom više ne može primiti penzionere iz USK-a, jer su svi kapaciteti već popunjeni, potvrdila je uprava lječilišta.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona Mirsad Terzić ističe da su svi kapaciteti Lječilišta "Gata” popunjeni do kraja godine, čak i za pacijente koje upućuje Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a.

"Kapaciteti su mali, a cijena boravka u Gati je daleko najpovoljnija, no zbog nedostatka mjesta suočeni smo s velikim problemom", naglasio je Terzić.

U pokušaju rješavanja ove situacije, on je započeo pregovore s upravom ZU "Gradačac”, no i tamo su kapaciteti prenatrpani. Ustanova može primiti samo ograničen broj penzionera iz USK-a, dok ostali penzioneri možda neće dobiti priliku za liječenje do kraja godine. Dodatni izazov predstavlja udaljenost Gradačca, jer penzioneri sami snose troškove prijevoza, pa Savez nastoji organizirati veće grupe kako bi smanjili te troškove.

Razgovori s Reumalom u Fojnici također nisu dali zadovoljavajuće rezultate, budući da su njihovi kapaciteti popunjeni, osim mogućnosti prijema pet do šest penzionera.

-Još uvijek ne znam kako riješiti ovaj problem. Imamo obećanja za prijem većeg broja penzionera u Gradačcu, ali ne svih 66 koliko nam je potrebno. Postoji realna mogućnost da desetine naših penzionera ove godine neće moći otići na banjsko liječenje, što bi zaista bila velika šteta - kaže Terzić.

Navodi da će uskoro imati konkretnije odgovore od uprava banja i da će udruženja penzionera biti pravovremeno obaviještena o daljim koracima.

Prema odluci Saveza penzionera Federacije BiH, ove godine će ukupno 863 penzionera iz različitih kantona biti upućeno na banjsko liječenje, uključujući 66 iz USK.