hitna sjednica

Vlada HNK otvorila namjenske račune za sanaciju poplavom pogođenih područja

Odobreno je 40.000 KM jednokratne pomoći za hitne intervencije na području Jablanice

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj je hitnoj telefonskoj sjednici, u skladu s vanrednim okolnostima prouzrokovanim bujičnim poplavama u HNK, donijela Odluku o otvaranju namjenskih transakcijskih računa na koje će biti moguće izvršiti direktne uplate sredstava s namjenom sanacija štete od poplava.

S ciljem potpune transparentnosti i radi lakšeg praćenja utroška sredstava, Odlukom su otvorena tri namjenska računa za sanaciju stambene infrastrukture, sanaciju putne infrastrukture i sredstva namijenjena za pomoć fizičkim i pravnim osobama.

U skladu s iskazanom potrebom općine Jablanica odnosno po zahtjevu načelnika Općine Jablanica, odobreno je 40.000 KM jednokratne pomoći za hitne intervencije u toj općini. Sredstva su namijenjena za provedbu interventnih mjera na pronalasku nestalih osoba, hitnu sanaciju oštećene infrastrukture, nabavku goriva za teške strojeve te za podmirivanje troška osiguranja hrane, pića i smještaja za unesrećene osobe i za spasilačke ekipe. Istu odluku za Grad Konjic Vlada će usvojiti čim dokumentacija bude kompletirana.

Vezano za elementarnu nepogodu koja je pogodila prostor sjevernoga dijela HNK, Ministarstvo saobraćaja i veza HNK izradilo je analizu stanja na regionalnim saobraćajnicama R-418b i R-437. Usvojivši podneseni izvještaj, Vlada je resornom ministarstvu naložila i daljnje intenzivne aktivnosti na hitnom otklanjanju štete, kao i na izradi Plana sanacije oštećenih regionalnih saobraćajnica koje će uključivati dinamički i finansijski plan.

Vlada nastavlja s usvajanjem interventnih odluka, na tragu djelovanja Štaba za koordinaciju svih aktivnosti za procjenu šteta, saniranje šteta i pomoći jedinicama lokalne samouprave i stanovništvu pogođenih područja prouzrokovanih poplavama na području HNK.