prevencija

Ostanite u formi tokom hladne sezone: Kako spriječiti prehladu?

Jesen je hladno godišnje doba par excellence. Ali uz nekoliko jednostavnih trikova možete ojačati svoj imunološki sistem i prebroditi hladnu sezonu.

Kako temperature padaju, tako raste i broj oboljelih. Osobito je česta prehlada ili infekcija slična gripi, koja nam oduzima energiju. Ozbiljne infekcije također mogu biti uzrokovane gripom ili koronom. Ali umjesto da dopustite da vas curenje iz nosa, kašalj i sl. usporavaju, možete djelovati preventivno.

Uz jednostavne preventivne mjere, rizik od infekcije može se značajno smanjiti.

Virusi prehlade često se šire preko kvaka na vratima, rukohvata ili rukovanjem. Redovito i temeljito pranje ruku sapunom jedan je od najlakših i najučinkovitijih načina da se zaštitite od infekcija. Stoga perite ruke najmanje 20 sekundi – uključujući između prstiju i ispod noktiju.

Uravnotežena prehrana ključna je za jačanje imunološkog sistema. Svježe voće i povrće osigurava vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Posebno se vitamin C smatra ubicom prehlade jer aktivira imunološke stanice. Namirnice apsolutne moći su agrumi poput narandži i grejpa, kao i brokula, đumbir i kurkuma sa svojim protuupalnim svojstvima.

Tokom noćnog sna tijelo se oporavlja i aktivira se imunološki sistem. Miran san posebno je važan u hladnoj sezoni kako biste se zaštitili od virusa prehlade. Nedostatak sna može oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od obolijevanja. Održavajte redovitu rutinu spavanja i spavajte najmanje sedam do osam sati po noći.

Sport ne jača samo mišiće, već i imunološki sistem. Redovito vježbanje, osobito na svježem zraku, održava cirkulaciju i pomaže tijelu u borbi protiv patogena. Čak i ako vani postane svježije: umotavanje, šetnja, trčanje ili vožnja bicikla na otvorenom ubrzat će vaš metabolizam.