naučna studija

Pivo ima zdravstveni učinak na ogranizam: Evo koja vrsta piva posebno je dobra za crijeva

Pijete pivo po ljekarskom savjetu? Prema jednoj portugalskoj studiji, određena vrsta piva može vratiti crijevnu floru u ravnotežu.

Istraživanje je ispitivalo skupinu od 19 zdravih muškaraca u dobi od 23 do 58 godina.

Muškarci su također pili 330 mililitara svijetlog piva donjeg vrenja svaki dan četiri sedmice.

Polovina ispitanika pila je pivo s alkoholom, druga polovina bezalkoholnu verziju, bez promjene preostalih prehrambenih navika.

Rezultat: Nakon samo četiri sedmice istraživači su uspjeli dokazati da su se zdrave crijevne bakterije povećale za sedam posto – u obje skupine! Osim toga, obje grupe nisu dobile na težini niti masnoj masi.

Naučnici pretpostavljaju da su za taj učinak zaslužni biljni mikronutrijenti sadržani u pivu, takozvani polifenoli iz hmelja, koji mogu pridonijeti ravnoteži crijevne flore. Moguće je da mikroorganizmi nastali fermentacijom obogaćuju i raznolikost bakterija u crijevima. Piva donjeg vrenja kao što su Helles i Lager posebno su povoljna jer te vrste piva sadrže više hmelja nego npr. pšenično pivo. Kao pravilo, zapamtite: što je pivo gorče, to sadrži više hmelja.

Crijevna flora ima značajan utjecaj na psihičko i tjelesno blagostanje. U crijevnoj flori nalazi se oko 100 biliona bakterija. Ako oni postanu neuravnoteženi, to može dovesti do crijevnih problema. Osim toga, crijeva ne utječu samo na probavu, već i na psihu, raspoloženje i imunološki sistem.

Međutim, ova studija nije besplatna propusnica za ispijanje piva. Uglavnom, alkohol štetno djeluje na crijevnu floru. Pozitivan učinak hmelja sadržanog u pivu bio je vidljiv tek pri malim dozama. Ako se količina konzumiranog alkohola poveća, negativni učinak više se ne može nadoknaditi dobrim učinkom hmelja.