vlada kao slučaj

Šta stoji iza priče o rekonstrukciji Vlade KS?

O rekonstrukciji Vlade KS priča se već mjesecima, ali je konkretizacija ostavljena za postizborni period

Još od izborne noći govori se o mogućoj rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo koju čine kadrovi stranke Trojke.

Poluinformacije o navodnoj rekonstrukciji Vlade KS intenzivirane su posljednjih dana, a ona se spominje kao nuspojava rezultata lokalnih izbora odnosno promjene snaga unutar stranaka Trojke.

No, stvari nisu baš takve kakve se čine.

Raport donosi pozadinu.

O rekonstrukciji Vlade KS priča se već mjesecima, ali je konkretizacija ostavljena za postizborni period.

Prvi korak navodno bi trebao biti izbacivanje propalog ZNG-a Damira Marjanovića i Zlatka Miletića iz većine. Partneri u Trojci su složni da ZNG ne može imati jednog zastupnika u Skupštini KS, a dva ministra. Podsjetimo, ZNG ima i ministra finansija (Afan Kalamujić), a većina je nezadovoljna kako on upravlja budžetom.

No, ZNG je u cijeloj priči manji problem.

Veći je problem ukupni dojam koji Vlada Nihada Uka ostavlja. Većina ministara je uspavana, bezidejna i blijeda u javnim nastupima. Ali ne samo ministri nego i direktori koje je Trojka postavila i javna kantonalna preduzeća.

Lideri Trojke su svjesni da su rezultati lokalnih izbora pokazatelj da stvari ne idu onako kako su zamislili i da moraju probuditi svoje ministre kako bi pokazali rezultat koji bi im mogao donijeti pobjedu 2026. godine.

Ideja je da šefovi kantonalnih odbora stranaka Trojke, možda iz uz predsjednike stranaka, organiziraju veliki sastanak na kojem će se razgovarati o radu Vlade KS.

No, pitanje je hoće li se i koliko Vlada KS, s izuzetkom ZNG-a, uopće mijenjati. Premijer Nihad Uk prijetio je ostavkom nakon što je preglasan od strane ministara SDP-a i NiP-a, no navodno se ohladio glavu i spreman nastaviti 'raditi'. No, ipak je pitanje hoće li to prihvatiti ostali partneri.

Oko rokada ministara stidljivo se govori, no bez zadrške se unutar Trojke priča o smjeni nekih direktora javnih preduzeća koji su u suštini nastavili modus operandi SDA i ništa ne rade osim sitnog tenderisanja.

Zanimljivo da ni partneri unutar Trojke nisu sigurni šta očekivati, a posebno su oči uprte u NiP. Navodno se čeka potez predsjednika ove stranke Elmedina Konakovića koji najavljuje promjene u NiP-u, a nakon toga će se osluškivati reakcije unutar same Skupštine. Naime, poznato je da je predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić i predsjednik KO NiP Sarajevo. Upravo je taj ogranak napravio možda i najgori rezultat NiP-a u državi.

Da nije zadovoljan sa angažmanom, potvrdio je Konaković i u izjavi za Raport.

"Nisam zadovoljan angažmanom odnosno radom svih izabranih zvaničnika. Ovih dana ćemo organizirati dubinske analize, razgovore zastupnika, ministara, direktora, političkih organa i nakon toga kada utvrdimo ono što je već vidljivo golim okom, normalno da će biti promjena", naveo je Konaković.

No, on ističe da je 'neutemeljeno' govoriti o rekonstrukciji Vlade KS.

"Govoriti o rekonstrukciji Vlade nije utemeljeno. Moramo govoriti o razlozima. Ova Vlada mora bolje i može bolje. Bit će sastanaka u Trojci i o Vladi KS i o Vladi FBiH i Vijeću ministara", istakao je Konaković.

Konaković: Nisam zadovoljan

On kaže da ovih dana SDA spinuje preko svojih medija.

"Ovo što ovih dana radi SDA preko svojih medija, koje plaća iz crnih fondova, oni pokušavaju da destabiliziraju Trojku.

Kada je riječ o NiP-u, Bakir Izetbegović govori o padu, a NiP ima duplo više glasova od DF-a, stabilna smo treća stranka, bolji od SBiH-a u svim kantonima. Mi smo njihova noćna mora i izvući ćemo pouke i izaći još jači", zaključio je Konaković u izjavi za Raport.

Ono što će biti problem Vladi KS, kako god ona na kraju izgledala, jeste da raskrinka upravo prljavu kampanju opozicije. I to je jedan od detalja koji im zamjeraju lideri Trojke.

Naime, Kanton Sarajevo se sad nalazi u dubiozi od oko 80 miliona KM, zahvaljujući upravo politici SDA koja je tražila izmjenu pondera za Sarajevo prilikom raspodjele prihoda od poreza. To u Vladi KS niko ne objašnjava niti traži način za izlaz iz toga.

Posebna tu kritika ide i (uspavanim) zastupnicima Trojke u Predstavničkom domu FBiH. Naime, Trojka sad ima stabilnu većinu u Parlamentu i lako može vratiti ponder 2 Sarajevu. No, zbog lokalnog patriotizma i konformizma, niko ne želi pokrenuti pitanje ispravljanja ove nepravde.