vrijeme za dopunu

Često nas prava glad ne tjera da jedemo: Glad ili apetit?

Često nas prava glad ne tjera da jedemo. Prečesto brkamo glad s apetitom. Umjesto toga, radi se o žudnjama koje pokreću različiti oblici gladi, naročito osjetilne gladi.

Upadate li često u “zamku gušta” i kupite sladoled, još topao kroasan, komad torte ili kiflicu sa sirom iako niste gladni? Ovdje leži problem: te "žudnje" dolaze od različitih vrsta gladi, a ima ih dosta.

Glad može imati mnogo okidača, od fizičkih potreba do emocionalnih i društvenih faktora. Samo je glad u želucu prava glad, dok sve druge vrste često izazivaju želju za hranom, a da našem tijelu hrana nije potrebna. Važno je poznavati ove različite vrste kako biste bili svjesniji žudnje za hranom i kako biste bolje kontrolirali vlastito ponašanje u prehrani.

“Pogledajte ovaj rajski kolač sa sočnim crvenim malinama i primamljivom čokoladnom glazurom!” Iđe vam voda na usta, zar ne? Ali čekajte malo, naša tijela ponekad znaju biti malo aljkava. Ako se glad javlja tek čim ugledamo nešto ukusno, onda imamo posla sa zloglasnom glađu očiju. I iskreno, glad za očima nije prava glad, to je samo apetit koji se pokreće kada vidimo nešto što nam se sviđa.

Primamljiv miris hrane može izazvati nazalnu glad čak i kada je želudac već pun. Mirisi svježe pečenog hljeba ili pržene hrane mame nas da jedemo više. "Glad u nosu" nas vara da mislimo da smo gladni, iako nam želudac vjerovatno nije prazan. To se događa kada nas okružuju primamljivi mirisi i pokušavaju nas navesti da jedemo. Ali ne dajte se zavarati!

"Glad u ustima" je potreba za određenom teksturom ili okusom. Želimo osjetiti nešto hrskavo, slatko ili ljuto u ustima, čak i ako nismo gladni. Ovdje pomaže zadovoljiti usta svjesnim žvakanjem tokom obroka i pazeći na konzistenciju hrane.

Žeđ često brkamo s glađu. Čaša vode može vam pomoći utažiti žeđ. Pazite da pijete dovoljno tokom dana kako biste izbjegli nepotreban unos kalorija.

Dakle, tu je, glad u želucu. Ovdje se radi o pravoj gladi. Zna biti prilično buntovna i glasno se čuje. Osjećate ono neugodno peckanje i povlačenje u želucu koji vam jasno govori:

"Hej, vrijeme je za dopunu!" Ova glad vas podsjeća da je vrijeme da napunite svoje tijelo hranjivim tvarima i, naravno, dobrom hranom. Vaš želudac sada treba nešto hranjivo kako bi mogao nastaviti sa svježom energijom.

Stanična glad - također nazvana "glad potrebe" - vrlo je posebna glad koja se javlja tiho, ali uporno. Vaše tijelo šalje vam ciljanu poruku da žudi za određenim nutrijentima. Kao da vaše stanice komuniciraju jedna s drugom i šapuću vam: "Hej, sad nam treba malo dobrote koja nas hrani!" Bilo da se radi o mesu, ugljikohidratima, mliječnim proizvodima ili svježoj sirovoj hrani - vaša stanična glad tačno zna svoje potrebe!