"bivšem prijatelju"

Hasan Tanović se obrušio na Konakovića: Zašto svoj poraz pripisuješ meni?

Već bivši načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović u objavi na Facebooku obrušio se na lidera Naroda i pravde i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakovića.

"Bivši prijatelju Elmedine Dino Konakoviću, zar je moguće da i dalje po istoj onoj davno naučenoj političkoj matrici dezavuišeš javnost i nakon katastrofalnih rezultata i šamara koji su vam „opalili“ građani u Kantonu Sarajevo zbog svega što znaš da ste (na)pravili u Novom Sarajevu i Centru, baš mene nađe da spominješ i vaš, odnosno svoj neuspijeh pripisuješ mom, kako kažeš “katastrofalnom radu”?

Za tvoj performans u izbornoj noćni na Face TV sam saznao tek juče popodne i pogledao ga.

Slučajan susret

Razumljivo, nisam ti ništa mogao reći prije par dana, jer nisam znao kada smo se slučajno sreli na otvaranju prvog Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju za koji je osim moralne i administrativne podrške Općina Novo Sarajevo izdvojila i značajna fininasijska sredstva, pa zato ovim putem imam potrebu da ti postavim nekoliko pitanja, a i da ti javno ukažem na par činjenica, pošto si, očigledno pomislio kao što to agresivci i neznalice obično čine da je moje “ćutnje i pristojnost” odraz moje slabosti, a ne potreba da se distanciram od polusvijeta, mediokriteta i dvoličnih, beskrompomisnih i nekonzistentnih politika i pojedinaca!

Ako misliš da će naši zajednički prijatelji, kolege, poznanici i sugrađani povjerovati u tvoje, očigledno očajno i gubitničko izlaganje na pomenutoj televiziji možda bi bilo dobro da još jednom pogledaš šta su ti birači poručili na izborima prije dvije godine i sada u nedjelju, ili poslušaj malo ljude oko sebe, jer i u svom najbižem okruženju imaš onih koji mogu da ti “otvore oči”.

Trebalo bi da te je sramota jer si me na jadan i patetičan način nazvao “katastrofalnim načelnikom”, a pri tom vrlo dobro znaš i lično si prisustvovao sastanku na kojem je jedan od tvojih stranačkih intimusa koji se u slobodno vrijeme bavi odvrtanjem čepova sa flaša, a odaziva na ime Elvedin Okerić alias “Mikrofondžija” uslovljavao način mog rada djelovanjem njegovih/vaših mikrofona Riada Idrizovića, Nijaza Džake, Emira Rustempašića, Elvedine Vugić, Teae Kulenović, vijećnika iz proteklog mandata.

Tu su naravno i neki drugi samozvani zaštitnici naroda, prava i pravde u općinama Stari grad, Centar i Novi Grad, ali o njima možda nekom drugom prilikom.

Kada sam odbio da se “povinujem” i radim po vašem diktatu, krenuli ste u ispunjenje svojih sugestivno prijetećih „obećanja“, o čemu sam u par navrata obavještavao javnost, bez da sam vas imenovao, stid me je bilo vas!

Podnio i tužbu

Jedan od vaših najagilnijih NIP mikrofona/megafona, koji je član gore navedene skupine Arslan Dučić je u tim zadacima bio toliko revnosan da sam ga morao tužiti pred Općinskom sudom u Sarajevu.

Do sada su bila zakazana tri ročišta, a održana su dva. Ni na jednom od njih se nije pojavio tuženi Dučić.

Arslan Dučić je u više navrata u namjeri da sebi i svojim kolegama iz Naroda i Pravde priskrbi političku dobit, nanosio štetu mom ugledu, radu i poslu koji obavljam, iznoseći brojne neistine i klevete, te nerijetko pored mene u isti kontekst dovodio, kako službenike općine, tako i pojedine kolege iz općinskih klupa.

Kakav je taj narod i ta pravda, pitam te, koje predstavlja taj individuum i koji svoju odbranu, u tom postupku, od samog početka zasniva na tvrdnji da je iznio “mišljenje”, a ne činjenice, te da njegove objave (u pisanom i video formatu) na profilu koji se zove “Dučić Arslan” nisu autentične, tj. da ih on nije napisao, da ih on nije snimio, niti da ih je on objavio.

Umjesto da pred nadležnim Sudom vaš “revizor i dežurni kritičar mog mandata” priloži relevantne dokaze i argumente za neistine, insinuacije i klevete koje je godinama iznosio i koje još uvijek iznosi na moj račun i račun općinske administracije, on je odlučio da “pobjegne” iz procesa, vjerovatno svjestan da je davanje lažnog iskaza krivično djelo i da nije isto bezočno lagati na Facebooku i to činiti na sudu.

Ispunjavao obećanja

Dok sam ja radio i ispunjavao obećnja koje ste ti i ostali lideri četvorke i vaše stranke dali građanima, vi ste se trudili da na dnevnom nivou omalovažite moj i rad općinske administracije kojom sam upravljao. Uspjeli ste da mi poprilično ogadite ovaj posao, ali stvarni efekat vašeg djelovanja možes da vidiš u rezultatima koje ste imali prije dvije godine, koje imate sada i koje ćete imati za dvije godine, kako u Novom Sarajevu tako I u drugim Općinama!

Umjesto da skupiš hrabrosti, budeš odvažan, poneseš se liderski, kao što voliš da te se doživljava i na odgovornost pozoveš stvarne krivce odnosno one koji vam kreiraju i vode politiku u Novom Sarajevu i Kantonu ti krivca tražiš u drugome i drugačijem.

Teško je narodu objasniti sve ljudske, profesionalne i moralne poraze koje ste uspjeli da “posušite” u Novom Sarajevu, kako voli da kaže tvoj Mikrofondžija.

Tana je jedan divan čovjek, jedan pošten čovjek koji nije pokazao nikakav talent za ovaj posao i nije htio sa nama da razgovara o tom poslu” to su tvoje riječi.

Pa čuješ li ti sebe čovječe šta govoriš? Strašno!

Nisu imali problem

Umjesto da te pitam kakav je to talent potreban da se ne laže, ne petlja, ne vara, ne krivotvori, ja ću te javno zamoliti da pitaš svoje kolege i funkcionere NIP-a na svim nivoima vlasti, kakav su oni odnos imali sa načelnikom Tanovićem?

Da li je ikada, iko, izuzev spletkaroša u Novom Sarajevu, imao neki profesionalni ili lični problem sa mnom!? Niko, nikada, čak naprotiv, rezultati zajedničkog rada tamo gdje vaši “mikrofoni” nisu imali pristupa su itekako vidljivi.

O kakvom ti Dino teretu koji će imati i ima, navodno Benjamina, govoriš?

Nemoj biti patetičan, ne stoji ti, nije ti prirodno.

Pa čitava se kampanja besramno vodila na krilima mojih projekata i aktivnosti provedenih u prethodnom mandatu i neka je, nije to moje vlasništvo, nego da te pitam:

Ko vam je završio kompletnu dokumentaciju i obezbjedio općinski dio sredstava za OŠ Pofalići koju niste započeli jer ste vi odlučili da vam je prioritet škola na Stupu?

Ko vam je uradio revizije, nove projekte i dokumentaciju i obezbjedio dio sredstava za vrtiće koji se obnavljaju i planiraju u Novom Sarajevu?

Fiksna izdvajanja

Ko vam je prvi put u historiji u BiH osigurao u budžetu fiksnih 3% za sport i sportske klubove i 2% za kulturno sportske manifestacije?

Ko vam je, u saradnji sa resornim Ministarstvom, stvorio formalne i administrativne pretpostavke za početak izgradnje Južne tribine na stadionu Grbavica?

Ko vam je nakon toliko godina što se nelegalno upotrebljavala pribavio i završio dokumentaciju koja NIJE POSTOJALA za Južnu lingitudinalu i pothodnik u Hrasnom Brdu?

Ko vam je pripremio dokumentaciju i bio nosilac aktivnosti za dva nova mosta na Miljacki?

Ko vam je rekonstruisao i izgradio najviše sportskih i dječijih igrališta u KS?

Ko vam je pripremio svu dokumentaciju i lokaciju za Jedinstveno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima?

Ko je prvi prije nekoliko godina kroz SOG uputio inicijativu prema Kantonu Sarajevo za legalizaciju objekata kako bi gradjani mogli legalizovati svoje objekte i dobiti legalno vodovodnu i kanalizacionu mrežu?

Vratio festivale

Ko je zagovarao i pokrenuo pronatalitetnu politiku?

Ko vam je rekordno završio u u ruke predao dokumentaciju za muzej Ars Aevi?

Ko vam je bio dostupan 24/7 tokom izgradnje tramvajske pruge kroz Novo Sarajevo?

Ko vam je vratio festivale u Vilsonovo šetalište?

Ko vam je nabavljao vozila i opremu za KJKP Rad, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Policiju KS?

Ko je kroz programe podrške, sufinansiranja i potpore napravio Općinu Novo Sarajevo centrom razvoja i poduzetništva i DRUGOM najrazvijenijom općinom u FBiH odmah iza Općine Centar?

Ko je omogučio da već dvije godine za redom Općina Novo Sarajevo bude najtransparetnija općina u BiH?

Ko je načelnik sa najmanje neispunjanih obećanja i drugi po broju ispunjenih obećanja u KS?

Dakako, ima još mnogo pitanja, ali pošto si zatvarao oči nad svim dobrim i pozitivnom stvarima tokom prethodne 4 godine, a zdušno si podržavao blaćenje i hajku na mene predvođenu od strane pofaličkog ljubavnika i falsifikatora i sitnog rumenog varalice bez škole, nisam trebao ništa drugo ni očekivati od tebe.

Možda vi vjerujete da ste me zastrašili svakodnevnim usmenim najavama revizija, procesima, hapšenjima, te brojnim direktnim i anonimnim prijavama, ali znajte da se to nije desilo‼️

Nisam ja '92 skupljao dijelove svog tijela po Sarajevu da bi me internet jurišnici, lažovi i varalice skrenuli sa puta kojim idem.

U komentarima je link pa pogledaj nešto od onoga što smo ostavili Novom Sarajevu iza sebe ja i viječnici koji su bili spremni da rade za građane ove četiri godine!", poručio je Tanović.