napustio beograd

Predsjednik Turske Erdogan završio posjetu Srbiji, ispratio ga Vučić

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u petak je završio posjetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla“ ispratio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu.

Erdogana je u petak ujutro uz najviše državne počasti ispred Palate Srbija u Beogradu dočekao Vučić sa delegacijom, a potom je počeo sastanak dvojice lidera.

Prisustvovali četvrtom sastanku Vijeća za saradnju na visokom nivou Turske i Srbije nakon čega su zvaničnici dvije zemlje potpisali brojne sporazume o saradnji.

Potpisano je ukupno 11 sporazuma i dokumenata koji imaju za cilj jačanje bilateralnih odnosa i saradnje, a koji pokrivaju oblasti poput energetike, trgovine, tehnologije, sporta, socijalne sigurnosti, upravljanja katastrofama i mediji.

Erdogan i Vučić prisustvovali su i Biznis forumu Srbija - Turska.

U pratnji Erdogana su, pored članova njegovog kabineta, bili i njegova supruga Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar omladine i sporta Osman Askin Bak, ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, ministar poljoprivrede i šumarstva Ibrahim Yumakli, ministar trgovine Omer Bolat, ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu, direktor Nacionalne obavještajne službe Ibrahim Kalin, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun, glavni savjetnik za vanjsku politiku i sigurnost Akif Cagatay Kilic i šef odbrambene industrije Haluk Gorgun i predsjednik Vijeća za visoko obrazovanje Erol Ozvar.