Još intrigiraju javnost

Snima se nastavak serije ‘Ponos i predrasude‘. Sve će biti podređeno zanemarenoj sestri Mary

Teško da postoji fiktivni par za koji smo tako zdušno navijali kao što su junaci Jane Austen iz romana "Ponos i predrasude", Elizabeth Bennet i Fitzwilliam Darcy. Iako su u mašti slavne engleske književnice nastali još 1813., neprestano intrigiraju javnost pa su kao inspiracija poslužili za niz filmova, predstava, drugih romana (sjetite se samo Bridget Jones), baš kao i ultra popularnu BBC-jevu seriju iz sredine 90-ih. No, sva slava ovog djela ne može se pripisati samo Elizabeth i Darcyju, i ostali likovi romana su itekako osebujni. Gđa Bennet tako je inspirirala autoricu Helen Fielding za lik majke Bridget Jones, a o sestrama porodice Bennet se također mogao pisati poseban roman. Ili napraviti serija, što je BBC nedavno i odlučio.

Ovih dana je britanska javna, nacionalna tv-kuća objavila da su od neovisne produkcijske kuće Bad Wolf naručili desetodijelnu seriju "The Other Bennet Sister" o, neočekivano, najmanje eksponiranoj sestri Bennet, Mary. Radi se o mlađoj sestri Jane i Lizzy (one vode glavnu riječ u romanu i seriji, iza njih dolazi Marry, potom Catherine "Kitty" i Lydija). Budući da ju je radnja neki način zanemarila, BBC je izabrao roman o njoj kao okosnicu radnje u novom projektu.

Stvar je u tome da je Mary donedavno bila pripovjedno zanemarena, ostavljala je dojam nespretne, tjeskobi sklone djevojke koja jako loše pjeva (to je početkom 19. stoljeća u boljim engleskim kućama bila velika mana), ali zato voli čitati, puna je znanja i sklona sestrama držati prodike. S obzirom na to da voli pametovati - po tom pitanju nije skromna engleska ruža - sve samo ne tipična junakinja iz knjiga Jane Austen.

Zato ne iznenađuje što je Mary Bennet nadahnula englesku autoricu Janice Hadlow, jednu od urednica BBC-jevog televizijskog programa, posvetiti joj roman. U međuvremenu je uz rad na televiziji počela pisati historijske romane, a knjiga "The Other Bennet Sister" o Mary Bennet i njenoj epskoj ljubavnoj priči - njen je prvijenac objavljen 2020. godine. Piše o djevojčinom putovanju iz obiteljske kuće u Merytonu do Londona i potom u dolinu slikovitog Lake Districta u potrazi za neovisnošću, romantikom i što je posebno važno, zbog ljubavi prema sebi i prihvaćanjem sebe kakva jest.

"Jane Austen stvorila je posebnu vrstu pametnih, suptilno subverzivnih i revolucionarnih žena zbog kojih je kompanija Bad Wolf ponosna što ih može ekranizirati. Istražujemo što se krije ispod površine zanemarene sestre Bennet," rekla je Jane Tranter iz produkcijske kuće "Bad Wolf" koja stoji iza serija "Njegova mračna građa" te "Industrija". Nije potrebno posebno isticati da BBC zadovoljno trlja ruke, novi projekt mogao bi postati još jedan hit.