trend

Ljudi su počeli stavljati cimet u kafu. Stručnjaci: Dogodit će vam se nešto na šta niste računali

Bilo da ga koristimo u desertima, pićima ili glavnim jelima, ovaj začin nosi sa sobom bogatu historiju i brojne potencijalne koristi za zdravlje. Međutim, novi trend na društvenim mrežama, posebno na TikToku, tvrdi da dodavanje kašičice cimeta u kafu može ubrzati proces sagorijevanja masnoća. Postavlja se pitanje: Je li ova praksa učinkovita ili je riječ o još jednoj u nizu modernih zabluda?

Cimet se koristi širom svijeta, no nisu sve vrste cimeta jednake. Najzastupljenija je vrsta cassia, koja sadrži visoke razine cinamaldehida, spoja odgovornog za specifičan okus i miris. Postoji i cejlonski cimet, koji ima blaži okus i manje udjele tog spoja, piše Science Alert.

S obzirom na to da cimet ima potencijalne zdravstvene koristi, istraživanja su se usmjerila na njegovu učinkovitost u mršavljenju. Pregledom 35 studija otkriveno je da manji unos cimeta može smanjiti obim struka, ali samo u minimalnim količinama, a veće doze nisu pokazale značajniji učinak.

Također, meta-analiza kliničkih ispitivanja ukazala je na vrlo skroman gubitak težine i smanjenje BMI-ja, ali bez promjena u sastavu tijela.

Teorija da cimet može pomoći u sagorijevanju masnoća temelji se na nekoliko mehanizama, uključujući smanjenje nivoa šećera u krvi i poboljšanje razgradnje masti. No, iako cimet može pomoći u malim količinama, veći unos može donijeti i rizike. Na primjer, cassia cimet sadrži kumarin, spoj koji može biti štetan za jetru u visokim dozama.

Korištenje cimeta može pružiti određene zdravstvene benefite, ali ne treba ga smatrati čudotvornim rješenjem za mršavljenje. Umjesto toga, najbolje je kombinirati cimet s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života za dugoročne rezultate.