zloupotreba iskaznice OSA

Sud BiH Denisu Stojniću produžio mjere zabrane putovanja i sastajanja s određenim osobama, ima i obavezu javljanja policiji

Sud BiH je tek 11. oktobra objavio da je protiv Stojnića 20. septembra potvrđena optužnica

Denisu Stojniću, optuženom da je zloupotrijebio počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) , kao i da je koristio kontakte s nekadašnjim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem kako bi izdejstvovao kod Službe za poslove sa strancima da dva strana državljanina koja su bila proglašena prijetnjom za nacionalnu sigurnost BiH ne budu više na listi osoba koje predstavljaju prijetnju za BiH, produžene su mjere zabrane, potvrđeno je Raportu u Sudu BiH.

Iz Suda BiH za Raport su odgovorili da je još 27. septembra Sud donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te su optuženom Denisu Stojniću produžene ranije izrečene mjere zabrane.

"I to zabrana putovanja, mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu, zabrana sastajanja sa određenim osobama, sve po članu 126. KZBiH. Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja ovih mjera će se vršiti svaka dva mjeseca“, naveli su za Raport iz Suda BiH.

Inače, Sud BiH je tek 11. oktobra objavio da je protiv Stojnića 20. septembra potvrđena optužnica u slučaju zloupotrebe počasne iskaznice OSA-e, a ovu informaciju je Tužilaštvo BiH objavilo još 24. septembra.

Sud BiH je prekjučer objavio da je prema potvrđenoj optužnici Stojnić od stranih državljana M. S. A. A. i A. S. A. B. tražio i primio iznose od 25.000,00 EUR i 24.000,00 KM, a zauzvrat da je on od bivšeg direktora OSA-e BiH tražio da naredi pokretanje nove procedure sigurnosnih provjera i da Osman Mehemdagić utječe da nove provjere ukažu da ta dva strana državljanina ne predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, odnosno prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine i time ne budu protjerani ili udaljeni iz BiH.