BOLJA ZDRAVSTVENA USLUGA

Novi RTG aparat i laboratorijska oprema u sarajevskoj Hitnoj pomoći, u ponedeljak počinje kompletna rekonstrukcija zgrade

Zahvaljujući najnovijim ulaganjima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć "Prim.dr. Silva Rizvanbegović" sada raspolaže savremenim višenamjenskim ultrazvučnim aparatom, novim RTG aparatom koji je u funkciji od prije dva dana te novim laboratorijskim uređajima za brzu dijagnostiku.

Direktorica sarajevske Hitne pomoći Jasna Husejinbegović- Musić potvrdila je „da su ovim nabavkama zaokruženi svi planirani projekti za 2024. godinu, s ciljem da pacijentima omoguće bržu i kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Sljedeći veliki izazov je rekonstrukcija kompletne zgrade Hitne pomoći".

Posjetom JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć "Prim.dr. Silva Rizvanbegović", premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar zdravstva KS Enis Hasanović, potvrdili su nastavak podrške zdravstvenim ustanovama kroz nabavku opreme, kadrovsko jačanje i unapređenje uslova rada.

"Podrška zdravstvenim ustanovama i unapređenje njihovih kapaciteta jedan je od naših ključnih prioriteta. Nabavka savremene opreme za Hitnu pomoć, uključujući laboratorijske uređaje, ultrazvučni i rendgen aparat, omogućit će bržu i kvalitetniju dijagnostiku te poboljšati uslugu za građane Kantona Sarajevo. Nastavit ćemo ulagati u zdravstveni sistem kako bismo osigurali najbolje moguće uslove rada za naše medicinsko osoblje i optimalnu njegu za pacijente", izjavio je premijer Uk.

"Osim ultrazvuka, koji je vrlo značajan u medicinskoj dijagnostici, nova laboratorijska oprema omogućava pacijentima da obave krvne pretrage i dobiju rezultate za minut i po. Također, novi rendgen aparat dodatno unapređuje uslugu jer pacijentima omogućava kompletnu dijagnostiku na jednom mjestu. U proceduri je i nabavka kardiomobila za Hitnu pomoć, koji će biti nabavljen sredstvima iz budžeta Ministarstva zdravstva za ovu godinu", naveo je ministar Hasanović.

Zavod je, osim toga, u procesu nabavke dva vozila za prevoz hemodijaliznih pacijenata. U ponedjeljak započinje i kompletna rekonstrukcija zgrade Hitne pomoći, prva obnova otkako je zgrada izgrađena, saopćeno je iz službe za protokol i press Kantona Sarajevo.