liga nacija

Škoti zgroženi uoči utakmice sa Hrvatskom: Ovo im se u historiji nije desilo

Ovog se subotnjeg popodneva, s početkom u 18 sati, na stadionu Maksimir igra utakmica trećeg kola Lige nacija između Hrvatske i Škotske.

Očekuje se oko 20 tisuća hrvatskih navijača na tribinama, dok će 1850 škotskih navijača pratiti svoju momčad uživo. Sretni Škoti možda će putem mobitela prenositi događanja sa stadiona svojim sunarodnjacima koji ostaju kod kuće.

U nevjerovatnoj situaciji za 21. stoljeće, škotski navijači možda neće moći gledati nadolazeće utakmice svoje reprezentacije protiv Hrvatske i Portugala na televiziji.

Iako je nogomet uvjerljivo najpopularniji sport u Škotskoj, prijenosi ovih utakmica neće biti dostupni na nijednoj TV postaji u toj zemlji. Umjesto toga, utakmice će se prenositi uživo samo putem YouTube kanala Viaplaya i Škotskog nogometnog saveza, što je izazvalo nezadovoljstvo među navijačima i političarima.

Viaplay se povukao s tržišta Velike Britanije, ostavljajući Škotsku bez prijenosa utakmica do 2028. godine. Iako je TV stanica ITV prenosila prošlomjesečne poraze Škotske protiv Poljske i Portugala, ovaj put nije postignut dogovor, unatoč navodnom interesu BBC-a.

U Zagrebu je škotski selektor Steve Clarke izrazio razočaranje zbog situacije: “Razočaravajuće je što nitko nije otkupio prava za prijenos. Bilo bi lijepo da navijači mogu gledati svoju reprezentaciju i nadamo se da ćemo odigrati jednako dobro kao prošlog mjeseca te ostvariti dobre rezultate.”

Clarke je također odbio komentirati razliku u televizijskim pravima između Engleske i Škotske, iako je Škotska u Ligi A Lige nacija, dok je Engleska u rangu ispod. “Neću se petljati u to, ali dijelim razočaranje škotskih navijača kod kuće. To je bolno.”