selektor bih

Plastična kesa, žrtveni jarac, tanki živci a'la Effenberg i upornost kakva se rijetko viđa. To je Sergej Barbarez

Kada je reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć ugostila Njemačku, Sergej Barbarez se nalazio pred izazovom koji se tiče koliko njega samog, toliko i protivnika.

Barbarez (53) je selektor Bosne i Hercegovine od aprila, ali je gotovo cijelu svoju igračku karijeru proveo u Njemačkoj. Pogotovo je poznat po svojim nastupima u Hansa Rostock, , i Hamburger SV. Tokom sezone 2000./2001. bio je dio momčadi HSV-a koja se borila protiv Juventusa iz Torina do legendarnih 4-4 u Ligi prvaka, a tu je sezonu završio i kao najbolji strijelac Bundeslige. Zanimljivo, to mu je pošlo za rukom iako nije bio klasičan napadač, jer je igrao na poziciji ofanzivnog veznog ili drugog napadača.

Njegovo putovanje u Njemačku počelo je skromno, stigavši ​​s plastičnom vrećicom. U zimu 1991/1992, njegov otac ga je poslao iz njegovog rodnog grada Mostara—gdje je Barbarez već bio profesionalac u lokalnom klubu Velež—da živi sa svojim ujakom u Hannoveru.

Ovim potezom želio se zaštititi od nadolazećeg rata u Bosni. Njegov ujak organizirao je da Barbarez ima probu u drugoj momčadi Hannovera 96, koju je trenirao Frank Pagelsdorf.

"Sergej je stigao s plastičnom vrećom. Odradili smo kondicijski trening u šumi, on je bio najbrži. Pomislio sam: Ako neko u njegovoj situaciji ima ambiciju gurati se, sigurno ga mogu pustiti da neko vrijeme trenira s nama", rekao je Pagelsdorf u intervjuu za RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Kad se na kraju na treningu zaigrao nogomet, Pagelsdorf se uvjerio u Barbarezov potencijal, piše Footboom.

Veza između trenera i igrača bila je rijetka u profesionalnom sportu. Pagelsdorf je poveo Barbareza sa sobom u mnoge svoje klubove, uključujući Union Berlin, Rostock i Hamburg, nakon što su proveli zajedno u Hannoveru. "Bio je kompletan igrač: nevjerojatno atletski građen, velike brzine i vrlo dobar u zračnim duelima. Imao je vrhunsku inteligenciju igre i bio je iznimno opasan ispred gola", rekao je Pagelsdorf.

Kao profesionalac, Barbarez je bio ono što bi se moglo nazvati likom. Govorio je što misli i nije se bojao steći neprijatelje. Dok je bio u HSV-u, neko je vrijeme bojkotirao novine Bild. Njegov boravak u Dortmundu bio je buran, stavljajući ga u ulogu žrtvenog jarca tokom sezone 1999/2000, koju je zamalo završio ispadanjem da nije Udo Lattek spasio momčad.

Barbarez je bio emotivan igrač, a njegov ponosni rekord od sedam crvenih kartona u Bundesligi govori da je često prelazio granicu svojim zalaganjem, što je isti broj kao i notorni Stefan Effenberg. "Bio je provociran na terenu s vremena na vrijeme, što je bila mana. Ali kao osoba, bio je direktan. Uvijek si znao gdje si s njim", komentirao je Pagelsdorf.

U Bosni i Hercegovini, Barbarez je heroj, bio je kapiten reprezentacije i tri puta proglašavan igračem godine. Od aprila je preuzeo složenu zadaću vraćanja svoje zemlje na nogometnu kartu. Bosna i Hercegovina se prvi i jedini put do sada plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Kvalifikacije za Euro 2024. završili su na pretposljednjem mjestu u svojoj skupini, zaostajući za Luksemburgom i Islandom, a u prve četiri utakmice pod vodstvom Barbareza upisali su tri poraza i remi.

Njegov mentor, Frank Pagelsdorf, potvrđuje kvalitete koje Barbarez može dobro iskoristiti u svojoj novoj ulozi: "Uvijek je bio ambiciozan kao igrač i dobro je razumio igru.

Također je samouvjeren, što su sve prednosti za trenera. " Međutim, važna osobina koja će trebati Barbarezu, a koja nije bila jedna od njegovih prednosti kao profesionalca, jest strpljenje.